Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Σύσκεψη στην Π.Ε. Πέλλας: «Ενιαίο έργο και οι δύο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας»

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Αδιανόητο να κατασκευάσουμε έναν δρόμο χωρίς αρχή και τέλος. Οφείλουμε τα αναπτυξιακά έργα να έχουν λειτουργικότητα και ανταποδοτικότητα»

Σε συνέχεια των εξελίξεων στην πρόοδο της ενταξιακής πορείας του έργου «Βελτίωση Ε.Ο. 2 Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, Τμήμα παράκαμψης Χαλκηδόνας και Τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών», η πολιτική ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας συναντήθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, σήμερα (15/12) το πρωί, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει κοινή, μελλοντική γραμμή. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο βουλευτής κ. Διονύσης Σταμενίτης, εκπρόσωποι των βουλευτών κκ. Γεώργιου Καρασμάνη και Ιορδάνη Τζαμτζή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος, οι Δήμαρχοι Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας κκ. Δημήτριος Γιάννου, Γρηγόριος Στάμκος και Δημήτριος Πασόης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η σύσκεψη προκλήθηκε μετά από την κοινοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» με το οποίο προτείνεται η εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Τμήματος «Παράκαμψη Γιαννιτσών» χωρίς να συμπεριλαμβάνεται όμως η «Παράκαμψη της Χαλκηδόνας». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη οι οποίοι τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία με τους βουλευτές Πέλλας και τους εκπροσώπους όλων των τοπικών αρχών και φορέων, προωθούν συστηματικά την ένταξη των δύο παρακάμψεων (Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας) ως ένα ενιαίο έργο υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι οι τεχνικές μελέτες των δύο παρακάμψεων εκπονήθηκαν ενιαία από το ανάδοχο τεχνικό γραφείο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της ηγεσίας της και των υπηρεσιών της, πραγματοποίησε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και τευχών δημοπράτησης για το ενιαίο έργο ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή επισφάλεια για την δημοπράτηση και κατασκευή του. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 200.000.000,00 ευρώ και έχει ενταχθεί πρώτο στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας, λόγω της υψηλής αναπτυξιακής σημασίας του. Το συγκεκριμένο έργο θα επιλύσει το πρόβλημα ασφάλειας και αργοπορίας στην μετακίνηση προσώπων και αγαθών που παρουσιάζει το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι είναι καταρχήν θετική η ένταξη της Παράκαμψης των Γιαννιτσών, αλλά το συγκεκριμένο έργο θα είναι ένα «τυφλό» έργο, χωρίς την αναμενόμενη λειτουργικότητα και ανταποδοτικότητα που εξασφαλίζει το ενιαίο έργο των δύο παρακάμψεων. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι, τα δύο έργα είναι τα πρώτα στη λίστα έργων ολόκληρης της Π.Κ.Μ. Ο βουλευτής κ. Σταμενίτης τόνισε ότι αν δεν ενταχθεί τώρα το έργο της παράκαμψης της Χαλκηδόνας, θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον προγραμματισμό του (το πιθανότερο μετά το 2018) προκαλώντας σημαντική καθυστέρηση στο σύνολο του προγραμματισμού των μεγάλων έργων οδικών υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν την ομοφωνία τους για την διεκδίκηση κατασκευής του έργου ως ενιαίου, με τις δύο παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας και εξουσιοδότησαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη να στείλει στις αρμόδιες αρχές ενοποιημένο Τεχνικό Δελτίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αναπτύχθηκε εξάλλου τους προηγούμενους μήνες. Επισημάνθηκε επίσης ότι η τοπική κοινωνία θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η ένταξη του έργου ως ενιαίου.

Τελικά, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση, εντός της προσεχούς εβδομάδας, συνάντησης στην Αθήνα αντιπροσωπείας της Περιφέρειας και των τοπικών Αρχών (Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, βουλευτών και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων) με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για την ενιαία ένταξη του έργου. Οι παραβρισκόμενοι δήλωσαν ότι η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί άλλη διάκριση σε βάρος της Πέλλας.

Κλείνοντας την συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και επανέλαβε την δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για συμμετοχή σε όλες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ενιαία ένταξη του έργου. Επίσης τόνισε ότι «με την ένταξη του συγκεκριμένου έργου ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση των υπολοίπων σημαντικών έργων για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η μελετητική τους ωριμότητα και είναι: Το Οδικό Τμήμα «Μαυροβούνι-Νότια παράκαμψη Έδεσσας» για το οποίο υπολείπονται οι οριστικές των τεχνικών έργων μόνο και η «Ανάβαση του Άγρα», η οριστική μελέτη του οποίου παραδίδεται τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, την πρόοδο των παραπάνω έργων παρακολουθεί στενά ο κ. Θεοδωρίδης σε συνεργασία με τους συνεργάτες του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *