Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κομμάτια και θρύψαλα η Αριστερά - Γιατί δεν συνεργάζεται κανείς με κανένα

Καμία προοπτική συνεργασίας δεν φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς, αφού οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι τους σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνουν πως κρατούν κλειστές της πόρτες σε οποιαδήποτε μορφή συνεννόησης.

Ο Φώτης Κουβέλης από το βήμα του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ,με την άνεση που του έδωσε και η επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του κόμματος επανέλαβε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ να κινηθεί αυτόνομα προς τις ευρωεκλογές και επισημοποίησε το χάσμα που χωρίζει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσιπρας με το αβανζάτ που του δίνουν τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και και η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν φαίνεται να επιδιώκει κάποια συνεργασία. Ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερά αμετακίνητο στη θέση του «όχι» σε όλα.

Κουβέλης: Προχωράμε αυτόνομα -Καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, 58

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε με τη θέση του στο διπλό «όχι», αφενός προς το ΠΑΣΟΚ και την πρωτοβουλία των «58» για ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, με τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου και αφετέρου προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η θέση του επικροτήθηκε και από τους συνέδρους της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι τον επανεξέλεξαν πρόεδρο με ποσοστό 81,21%.

Ο κ. Κουβέλης έλαβε 778 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια, που προέρχονται κυρίως από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ τα οποία συγκροτούν μια ευδιάκριτη μειοψηφία στο εσωτερικό της που υποστηρίζει την κίνηση των «58» και ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν στις διαδικασίες της, όπως τα μέλη της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λειβαδάς, αλλά και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός που μίλησε στην τελευταία εκδήλωση.

Μάλιστα παρά τη στάση του απερχόμενου γραμματέα της ΚΕ Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος και για την αποχώρηση από την κυβέρνηση και για τη στάση του έναντι των «58», ο κ.Κουβέλης δείχνει αμετακίνητος από τη θέση του.

Το μοναδικό παράθυρο συμμαχίας στο χώρο της Καντροαριστεράς που φαίνεται να ανοίγει η πλευρά της ΔΗΜΑΡ είναι προς τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου. Παράλληλα ενόψει των ευρωεκλογών ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην ευρωπαϊκή οικογένεια της σοσιαλδημοκρατίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο κ. Κουβέλης δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον υποψήφιο των ευρωσοσιαλιστών για την Κομισιόν, νυν πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς, αφού με δεδομένες τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να αντιμετωπίζει προσκόμματα στην επιδίωξή της να είναι το δεύτερο ελληνικό κόμμα που θα εκφράζει τους ευρωσοσιαλιστές.

Μάλιστα ο κ.Κουβέλης επικαλέστηκε, μιλώντας στο Συνέδριο επαφές με τον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος ανέφερε ότι θέλουν τη ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού υπάρχει προηγούμενο συμμετοχής δύο σοσιαλιστικών κομμάτων από την ίδια χώρα.

Καμία κίνηση και από τον Αλέξη Τσίπρα

Ούτε στην Κουμουνδούρου φαίνεται πάντως να «καίγονται» για συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται από τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικύρωσε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το κόμμα επιδόθηκε σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων με τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας χαιρετίζοντας του συνέδρους μετά την εκλογή του τόνισε ότι είναι ώρα για δουλειά και αγώνα για την Ευρώπη της ελπίδας και της αλληλεγγύης, επισημαίνοντας πως γνωρίζει ότι στο πρόσωπό του αντιπροσωπεύεται η Ελλάδα και η Ευρώπη του Νότου, αλλά δεσμεύθηκε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο δεν προσπάθησε να κάνει κάποιο άνοιγμα συνεργασίας στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς παρά το αβαντάζ που του έδινε η επικύρωση της υποψηφιότητας του.

Το ΚΚΕ παραμένει... σταθερό στα δικά του «όχι»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει φροντίσει από νωρίς να κλείσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και να επιμένει στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο έχει πει ότι είναι ένα κόμμα που μεταλλάσσεται και κάνει συνεχείς κωλοτούμπες.

Η πόρτα συνεργασίας λοιπόν παραμένει επιμεριστικά κλειστή αφενός με τον κ.Κουτσούμπα να υποστηρίζει «εάν μιλάμε για εναλλακτική λύση πραγματικής συνεργασίας και συμμαχίας, προφανώς αυτό που απαντάμε είναι ότι δεν υπάρχουν σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων τέτοιες» και αφετέρου μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν σφοδρές επιθέσεις κατά του ΚΚΕ από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Με τον βουλευτή Χρήστο Καραγιαννίδη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΚΚΕ γιατί όπως είπε το αριστερό ρεύμα που γεννήθηκε μετά το 2010 το πετροβολάει συνεχώς. Φυσικά το ΚΚΕ σήκωσε το γάντι και απάντησε με τον βουλευτή ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη να λέει ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τον καπιταλισμό με τα μπούνια, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου κάνοντας συνεχώς κωλοτούμπες.

ΠΗΓΗ: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *