Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Νέο κούρεμα ή νέα μέτρα

Χαμηλότερα επιτόκια και παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων ζητά ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να μην επιβληθούν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ιδανικό, δε, χαρακτηρίζει ένα “κούρεμα” της τάξης του 50%, που όμως χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό, και σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ότι χρειάζεται η συναίνεση της Ευρωζώνης.



Μέσα από συνέντευξή στη γαλλική εφημερίδα “Liberation” ο Γιάννης Στουρνάρας κληθείς να απαντήσει το πως θα γίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο, καθώς η πρόβλεψη για το 2014 είναι ότι θα καλύπτει το το 174% του ΑΕΠ, παρέπεμψε στις υποσχέσεις των δανειστών. “Στις 27 Νοεμβρίου του 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας βοηθήσουν, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, από τη στιγμή που κατορθώσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα” είπε ο υπουργός ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι για το 2014 “το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει τα 2,8 δισ. ευρώ.”

Όπως είπε, αναφέροντας ότι από το 2009 επετεύχθη προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ “καιρός είναι να δεχθούμε μια επιπρόσθετη βοήθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας”. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, ο “ιδανικός” τρόπος με τον οποίο οι πιστωτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι “να δωρίσουν στην Ελλάδα το ήμισυ του χρέους”. “Ξέρουμε όμως’ πρόσθεσε, “ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Για να χορέψουμε όμως ταγκό, χρειάζονται δύο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών- μελών της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό”.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί ένα είδος ανταλλαγής, δηλ. για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση του χρέους, ο υπουργός απάντησε: “Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό, στην πράξη, θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα, μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συναίνεση της ευρωζώνης”.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την καθυστέρηση αποδέσμευσης της επόμενης δόσης είπε ότι “οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά από κοινωνικής και πολιτικής απόψεως, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που για την ώρα τούς έχουμε παγώσει. Δεν θα πρέπει για θέματα δευτερεύουσας σημασίας, περιφερειακά, να τεθεί σε κίνδυνο, η κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει και αυτή να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε συγχρόνως τους μισθούς και τις συντάξεις”.

Τέλος, σχετικά με τη φοροδιαφυγή που δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, ο υπουργός εξήγησε: «Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με το εξής παράδοξο: παρ' ότι οι ονομαστικοί φορολογικοί δείκτες βρίσκονται στον μέσο όρο και ίσως πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εντούτοις τα έσοδα σε ποσοστά του ΑΕΠ είναι κάτω του μέσου όρου».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις φοροαπαλλαγές είπε ότι “υπάρχουν πολλές φοροαπαλλαγές, πιο πολλές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι για παράδειγμα ο ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Οι αγρότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο το 2015, με βάση εισοδήματα κανονικά, με πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή”.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά,. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι “παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν” οι απαντήσεις του κατά τη μεταφορά στη γαλλική γλώσσα και ότι ο υπουργός απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος. “Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Με το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας

Με στόχο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα κινείται η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, που συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκ. ευρώ από το Eurogroup , καθώς το όργανο αυτό δεν ανακοινώνει τέτοιες αποφάσεις, εξέφρασε όμως την ελπίδα να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Όσον αφορά την κριτική που έχει δεχθεί ανέφερε ότι “ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος αλλά να είναι αποτελεσματικός.” 
 
πηγη:enet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *