Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Με επιπλέον 2,3 δισ. έρχεται το 2014 - Φορος εισοδήματος: Οι νέες κλίμακες φέρνουν νέα βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες



ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ μία ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών το 2014 και σηκώνει από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι όλα τα λεφτά των φορολογουμένων. Οι 21 αλλαγές που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος θα φέρει στα δημόσια ταμεία 45,6 δισ. ευρώ και στους Ελληνες νέα φορολογικά βάρη.

Η νέα χρονιά ξεκινά με ακόμα ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα κοστίσει 2,307 δισ. ευρώ σε επιπλέον φόρους, οι οποίοι θα έρθουν κατά κύριο λόγο από τις νέες φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα οι νέες κλίμακες θα φέρουν επιπλέον 1,144 δισ. ευρώ, η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, η φορολόγηση κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ και το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Μισθωτοί-συνταξιούχοι

Το νέο φορολογικό θεσπίζει μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους, με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή έως 42.000 ευρώ εισόδημα, συντελεστής 32% και συντελεστής 42% για εισόδημα 42.000 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα, καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην έχουν αφορολόγητο για τα παιδιά όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

Πλήρης κατάργηση προβλέπεται και για τις φοροαπαλλαγές από τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από την κύρια κατοικία, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων. Αμετάβλητες παραμένουν οι φοροαπαλλαγές για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κατά 10% από το φόρο, εφ' όσον όμως δεν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με νέα κλίμακα θα φορολογηθούν από φέτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ και γι' αυτούς καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, χωρίς παράλληλα να προβλέπεται έκπτωση φόρου.

Στο εξής οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με δύο κλίμακες φορολόγησης, με τους νέους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.240 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 3.900 ευρώ, αυξημένο κατά 2.660 ευρώ.

Στον αυξημένο φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσθέσουν και το νέο τέλος επιτηδεύματος, που διαμορφώνεται στα 650 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.


Αντίστοιχα, το τέλος επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως και για εμπορική επιχείρηση που έχει έδρα της σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

Μόνη θετική πρόβλεψη, αυτή που φορολογεί με την κλίμακα των μισθωτών τούς ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό «μπλοκάκι», αλλά έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες.

Αποδείξεις για το 10%

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται και όσοι δουλεύουν μέχρι και σε 3 εργοδότες, αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων προέρχεται μόνο από έναν εργοδότη.

Επίσης αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης από 1ης.1.2013 και μετά. Με το ίδιο σύστημα, αλλά διαφορετικό συντελεστή, θα μετρήσει και το μέτρο των αποδείξεων για το 2014.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το 10% του καθαρού εισοδήματός τους με όριο τα 10.500 ευρώ, ώστε να αποφύγουν την ποινή 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν.

Ολική ανατροπή έρχεται από το 2014 στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, καθώς από φέτος θα πρέπει να κρατούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, ώστε το 2014 να φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Το νέο μέτρο θα ισχύσει για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ.

Ανώνυμες εταιρείες

Πολλών ταχυτήτων θα είναι από φέτος η φορολογία των ανώνυμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένη ευθύνης με αρκετές φοροελαφρύνσεις. Οι φορολογικοί συντελεστές ευνοούν τις εταιρείες που διανέμουν ως μέρισμα τα κέρδη τους, καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται σε 32% από 40%.

Αντίθετα επιβαρύνσεις έρχονται για τα αδιανέμητα κέρδη που θα φορολογούνται με συντελεστή 26%, από 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Στα διανεμόμενα κέρδη θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, από 25% που είναι σήμερα.

Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσόν κερδών πέραν των 50.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 26% επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος.

Τόκοι καταθέσεων

Με συντελεστή 15% θα φορολογούνται από το νέο έτος οι τόκοι των καταθέσεων. Στους τόκους που καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα στην αλλοδαπή ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%, όταν δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο, και με συντελεστή 33%, όταν δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο.

Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν από την πώληση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και οι ναυτικοί. Ο συντελεστής φόρου που επιβάλλεται στους μισθούς αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος του εμπορικού ναυτικού, από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, αυξάνεται από το 6% στο 15% για τους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τα κατώτερα πληρώματα.


3,95 δισ. βαρύτερος ο φόρος στα ακίνητα


Σε 6 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

ΝΕΟΣ φόρος ακινήτων και νέο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες θα φέρει το 2014, καθώς σε όλους τους φόρους που θα πληρώσουν πρέπει να προστεθούν και τα 3,95 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας.

Μόνο από το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων η κυβέρνηση υπολογίσει να μαζέψει 2,65 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,3 δισ. ευρώ θα έρθουν από τις «ουρές» του φόρου ακινήτων του 2013, που θα πληρωθεί έως και τον Μάρτιο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο νέος φόρος από το 2014 θα εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις και το πρώτο εκκαθαριστικό αναμένεται να καταφθάσει τον Ιούλιο και θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τον Δεκέμβριο του 2014.

*Σπίτια και άλλα κτήρια. Με κλίμακα 12 συντελεστών, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου, θα υπολογίζεται ο νέος φόρος ακινήτων, συνυπολογίζοντας και τους συντελεστές βάσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακινήτου. Ο φόρος θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., με το τελικό ποσό να υπολογίζεται στη συνέχεια βάσει και των επιμέρους ειδικών συντελεστών που ισχύουν.

*Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

*Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα και εδώ όμως υπάρχουν ειδικοί συντελεστές για τον υπολογισμό του τελικού φόρου.

Συμπληρωματικός φόρος. Ο δεύτερος φόρος παραμένει στη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα, καθώς θα συνεχίσει να επιβάλλεται στη συνολική αστική ακίνητη περιουσία.

Μειωμένο φόρο κατά 50% θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφ' όσον τα σπίτια που έχουν δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ.

Αντίστοιχα πλήρη απαλλαγή από το φόρο θα έχουν όσοι είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, με εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφ' όσον τα σπίτια που έχουν δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ.





Πηγη: enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *