Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Αγροτεμάχια: Φόρος για πρώτη φορά

ΣΤΗΝ «ΤΣΙΜΠΙΔΑ» ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ



Παρά τις αντιδράσεις αγροτικών οργανώσεων και βουλευτών από τα κόμματα της συμπολίτευσης η νέα μόνιμη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αποτελεί πλέον νόμο τους κράτους, αυξάνοντας από το νέο έτος τους... λογαριασμούς των αγροτών και των κατόχων αγροτεμαχίων με την Εφορία. Με την ψήφιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για πρώτη φορά επιβάλλεται «στρεμματικός» φόρος για καλλιεργούμενες εκτάσεις, αγρούς, βοσκοτόπια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις. Σύμφωνα με το νόμο, οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια είναι περιορισμένου εύρους αλλά αυξάνονται αναλόγως της θέσης και της καλλιέργειας. Συνοπτικά, ο βασικός φόρος για τα σπίτια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για τα οικόπεδα από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.

Αν και στο θέμα των αγροτεμαχίων στο τελικό νομοσχέδιο είναι σαφώς βελτιωμένο έναντι του προσχεδίου, δεν παύει να υπάρχει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, τη στιγμή που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα.

Έτσι, ο τελικός λογαριασμός για τους αγρότες μετά την εξαίρεση των αγροτικών κτισμάτων από το φόρο, αλλά και τη μείωση του βασικού φόρου στο 1 ευρώ το στρέμμα, είναι μάλλον μικρός. Για την ακρίβεια, στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα, αυξάνεται στα 2 ευρώ για τα καλλιεργούμενα, με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ το στρέμμα. Ουσιαστικά ο κύριος φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας κατά περίπτωση.

Στο παρά πέντε
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία στιγμή μειώθηκε κατά 50% ο φόρος ακινήτων για αγροτεμάχια που είναι χέρσες και μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις Από την άλλη, όμως, δεν υπήρξαν αλλαγές για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, τα οποία επιβαρύνονται με διπλάσιο βασικό φόρο (δύο ευρώ ανά στρέμμα), όπως και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Επιπλέον, εξαιρέθηκαν πλήρως τα αγροτεμάχια κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους φορολογούμενους έχουν ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Λοιπές παρεμβάσεις και απαλλαγές
Παρεμβάσεις με μείωση των φόρων υπήρξαν στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου και για ημιτελή κτίσματα και χέρσα αγροτεμάχια.
Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής
■ Απαλλαγές: Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι
ή οικογένειες με ένα μέλος με αναπηρία άνω του 80% απαλλάσσονται από τον φόρο ακινήτων, εφόσον το οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το αρχικό όριο, το οποίο διατηρείται για τους λοιπούς φορολογούμενους, ήταν 9.000 ευρώ με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις
■ Ημιτελή: Χαρακτηρίζονται ως ημιτελή και τα ακίνητα τα οποία έχουν ουσιαστικά αποπερατωθεί, αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Π' αυτά τα κτίσματα ο φόρος ακινήτων μειώνεται κατά 60%. Επί της ουσίας, η διάταξη βοηθά τους κατασκευαστές ακινήτων με νεόδμητα, αλλά απούλητα ακίνητα.

«Μετωπική» αγροτών με την κυβέρνηση
Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι αγρότες της χώρας που αντιδρούν στη φορολογία των αγροτεμαχίων και την υποχρέωση γεωργών και κτηνοτρόφων να τηρούν πλέον βιβλία εσόδων-εξόδων. Το παναγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το φόρο στα ακίνητα, ήταν μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων, με τις αγροτικές οργανώσεις όλης της χώρας να σχεδιάζουν παρόμοιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκφράζοντας τη αντίθεσή τους στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τα οποία, όπως αναφέρουν, είναι εργαλεία δουλειάς και είναι παράλογο να φορολογούνται. Παράλληλα, αναβρασμός επικρατεί λόγω της υποχρέωσης των αγροτών για τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από την 1 η Ιανουαρίου, καθώς όπως υποστηρίζουν, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο υπολογίζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θα πρέπει να πάνε στις εφορίες τους, προκειμένου να εκδώσουν βιβλία εσόδων εξόδων, αφού εντάσσονται πλέον στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Γ. Τζωρτζάκης, τόνισε ότι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον αγροτικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας δήλωσε ότι αμφισβητούνται δύο βασικές αξίες η ελευθερία και η ιδιοκτησία.

Παραδείγματα
✓ Αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων στη Βάρη με δέντρα, αρδευόμενο: φόρος 33 ευρώ.
✓ Αγροτεμάχιο 15 στρεμμάτων στο Γραμματικό με ελιές, αρδευόμενο: φόρος 66 ευρώ.
✓ Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στην Παλλήνη με δενδροκαλλιέργειες και εξοχική κατοικία 120τ.μ. εντός: φόρος 275 ευρώ.
✓ Αγροτεμάχιο 30 στρεμμάτων στην Αγιοπηγή Καρδίτσας με σιτηρά, αρδευόμενο: φόρος 72,6 ευρώ._ ✓ Αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων στην Βλαχοκερασιά Αρκαδίας με κερασιές, αρδευόμενο: φόρος 13,2 ευρώ.
✓ Αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων στη Μύκονο με μονοετή καλλιέργεια, αρδευόμενο και εξοχική κατοικία 150 τ.μ. εντός: φόρος 82,50 ευρώ.

Για... παρηγοριά
Με το νέο νόμο, εκτός από τα αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου, πληρώνουν φόρο για πρώτη φορά και:
✓Ακίνητα που ανήκουν σε πολιτικά κόμματα.
✓Ακίνητα συνδικαλιστικών οργανώσεων.
✓ Κτίρια νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά.
✓Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από τον στρατό.
✓Ακίνητα της Τράπεζας της Ελλάδος.
✓Ακίνητα ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου.

Πηγή: ΠΑΡΑΓΩΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *