Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο Διονύσης Σταμενίτης για την αλλαγή των κριτηρίων αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών

Στα πλαίσια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Βουλευτής Πέλλας παρενέβη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη σχετικά με τα κριτήρια που ισχύουν για τη σύσταση ομάδων παραγωγών.
 
«Οι αντικειμενικές συνθήκες που οδήγησαν στην θέσπιση των κριτηρίων αυτών έχουν ήδη διαφοροποιηθεί και επιβάλλεται μια επικαιροποίηση τους».


Συγκεκριμένα πρότεινε την τροποποίηση – αντικατάσταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ. αριθ. 266355/11-2-2009 (ΦΕΚ 594/Β/2009) των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Καν(ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου.

Ο κ. Σταμενίτης στην τοποθέτηση του ζήτησε την αντικατάσταση του απαιτούμενου αριθμού παραγωγών για σύσταση ομάδας από 300 παραγωγούς σε 100 και της ελάχιστης αξίας εμπορεύσιμης παραγωγής από 3 εκ. ανά ομάδα παραγωγών στο 1 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα προτείνεται και η αναδρομική ισχύ της παρούσας τροπολογίας για ομάδες παραγωγών που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης.

Σύμφωνά με τον Βουλευτή η τροποποίηση των κριτηρίων καθίσταται αναγκαία καθώς, όπως τονίζει στην αιτιολογική έκθεση, τα κριτήρια πρέπει να εναρμονιστούν με τις πραγματικές συνθήκες της αγροτικής οικονομίας και να είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, όπως άλλωστε προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς και την Εθνική Νομοθεσία. Η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επέφερε προκαλεί μείωση στην αγροτική παραγωγή. Επί πλέον και δυναμικές, κατά τα άλλα, μονοκαλλιέργειες παρουσιάζουν έντονα προβλήματα στην παραγωγή καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα.

Ο Υπουργός από την πλευρά του συμφώνησε ότι τα ισχύοντα κριτήρια χρήζουν επανεξέτασης και ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στην τροποποίηση τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *