Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Διευκρινιστικές απαντήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για την πρόσκληση ενδιαφέροντος του νέου ΟΣΔΕ

Κατάσταση με ονόματα και υπογραφές τουλάχιστον 300 αγροτών, χρειάζονται οι φορείς που θέλουν να υποβάλουν σε πρώτη φάση αίτηση για πιστοποίηση, ώστε να παραλαμβάνουν και να καταχωρούν δηλώσεις ΟΣΔΕ στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης θα πρέπει να προσκομίσουν και τις εξουσιοδοτήσεις από τουλάχιστον 300 αγρότες, που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους μέσω του συγκεκριμένου φορέα.

Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων στις διευκρινιστικές απαντήσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πρόσκληση ενδιαφέροντος όσων φορέων επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία πιστοποίησης μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε 35 ερωτήσεις για το ΟΣΔΕ, στις οποίες απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ:



-Πότε θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης? 

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης, μέσα σε πέντε εργάσιμες θα ξεκινήσει το 2ο στάδιο.



-Η ενυπόγραφη κατάσταση που ζητείται στο πρώτο στάδιο αξιολόγησης, ποια στοιχεία των αγροτών θα περιλαμβάνει 

Η ενυπόγραφη κατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αγρότη, το ΑΦΜ και την υπογραφή του. Οι υποψήφιοι Φορείς δύνανται να προσκομίσουν τις εξουσιοδοτήσεις του παραρτήματος V της πρόσκλησης στον φάκελο που υποβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή, επειδή οι εξουσιοδοτήσεις έχουν υποβληθεί, δεν απαιτείται ενυπόγραφη κατάσταση, αλλά κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα και τα ΑΦΜ των αγροτών (χωρίς την υπογραφή τους) που αντιστοιχούν στις εξουσιοδοτήσεις.



-Αν κάποιος υποψήφιος προσκομίσει για το πρώτο στάδιο ενυπόγραφη λίστα Χ αγροτών και στο δεύτερο στάδιο δεν καταρθώσει να μαζέψει όλες τις εξουσιοδοτήσεις, τι γίνεται? Η ενυπόγραφη λίστα δύναται να αλλάξει?

Ναι δύναται να αλλάξει και πρέπει να υποβληθεί ξανά στο δεύτερο στάδιο μαζί με τις ισχύουσες εξουσιοδοτήσεις των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση όμως ο υποψήφιος πρέπει να πληροί το κριτήριο της εκπροσώπησης ικανοποιητικού αριθμού δικαιούχων που να δικαιολογεί τον ορισμό κάποιου ως Φορέα Α' Βαθμού.



-Ένας συνεταιρισμός μπορεί να πιστοποιηθεί σαν φορέας Α ή Β βαθμού? 

Μπορεί να πιστοποιηθεί σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες φορέων κάνει αίτηση, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην πρόσκληση για την κατηγορία.



-Για τον φορέα Α βαθμού - τι πιστοποιητικά ασφάλειας θα πρέπει να προσκομιστούν? 

Οι φορείς Α βαθμού θα πρέπει να εφαρμόζουν Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Πληροφοριών στην καθημερινή τους εργασία, ώστε να προστατεύεται με τον μέγιστο εφικτό τρόπο η ασφάλεια των πληροφοριών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Φορείς Α’ βαθμού (βλ. Παράρτημα IV της πρόσκλησης). Δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών ποιότητας (ISO 9001 ή ισοδύναμο) και ασφάλειας πληροφοριών (ISO 27001 ή ισοδύναμο)



-Επιχείρηση στην Λάρισα ενδιαφέρεται να πιστοποιηθεί σαν φορέας Α βαθμού. Η επιχείρηση ρωτάει "Στο πρώτο στάδιο αξιολόγησης, αναφέρεται ότι πρέπει να προσκομιστεί μια ενυπόγραφη κατάσταση με τον αριθμό των δικαιούχων. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός δικαιούχων που πρέπει να περιέχει η κατάσταση? Είναι το 5% της Λάρισας, δηλαδή 1584 υπογραφές? Ή μήπως είναι οι 300 δηλώσεις που αναφέρονται παρακάτω στην πρόσκληση?" 

Είναι το 5 % των αναμενόμενων αιτήσεων της περιοχής "ΛΑΡΙΣΣΗΣ" του παραρτήματος ΙΙΙ της πρόσκλησης



-Έχει δικαίωμα συμμετοχής για πιστοποίηση ως Φορέας Α, εταιρεία που δραστηροποιείται στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών; 

ΝΑΙ



-Για πόσο χρονικό διάστημα δεσμεύεται ο υποψήφιος απέναντι στον ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι φορέας Α; 

Η πιστοποίηση αφορά στην εφταετία 2014 - 2020.



-Ποιο είναι το καθεστώς πληρωμής των φορέων Α? 

Παραπομπή σε Κεφ. 4 vii της πρόσκλησης



-Υποψήφιος Φορέας ρωτάει «Είμαστε εταιρία η οποία ασχολείται στον συμβουλευτικό και μελετητικό τομέα των Αγροτών και ενδιαφερόμαστε για να καταθέσουμε πρόταση υποψηφιότητας για να πιστοποιηθούμε ως Φορέας Α. Στα πλαίσια αυτά, διαβάζοντας την πρόσκληση, θα θέλαμε να μας απαντήσετε : Σχετικά με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας. Το ερώτημα είναι αν αυτό χρειάζεται να υπάρχει ήδη εγκατεστημένο ή θα πρέπει να περιγράφεται στο Επιχειρησιακό σχέδιο ότι θα εγκατασταθεί και θα τηρείται;

Οι φορείς Α βαθμού θα πρέπει να εφαρμόζουν Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Πληροφοριών στην καθημερινή τους εργασία, ώστε να προστατεύεται με τον μέγιστο εφικτό τρόπο η ασφάλεια των πληροφοριών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Φορείς Α’ βαθμού (βλ. Παράρτημα IV της πρόσκλησης).



-Υποψήφιος Φορέας ρωτάει "Είμαστε εταιρία η οποία ασχολείται στον συμβουλευτικό και μελετητικό τομέα των Αγροτών και ενδιαφερόμαστε για να καταθέσουμε πρόταση υποψηφιότητας για να πιστοποιηθούμε ως Φορέας Α. Στα πλαίσια αυτά, διαβάζοντας την πρόσκληση, θα θέλαμε να μας απαντήσετε : Σχετικά με τον ικανοποιητικό αριθμό δικαιούχων : Το ελάχιστο είναι 5% του αναμενόμενου αριθμού των αιτήσεων ή οι 300 αιτήσεις. Παράδειγμα στον νομό Ρεθύμνου που οι αναμενόμενες αιτήσεις είναι 22.239 και το ποσοστό 5% είναι 1.112 αιτήσεις, θα πρέπει να προσκομίσουμε ενυπόγραφη κατάσταση με 300 αιτήσεις ή 1.112 αιτήσεις; 

Είναι το 5% του αναμενόμενου αριθμού αιτήσεων της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από 300



-Υποψήφιος Φορέας Α ρωτάει: Η πρώτη βασική προϋπόθεση για να υποβάλλει ένας φορέας υποψηφιότητα είναι να παρουσιάσει μια ονομαστική κατάσταση των δικαιούχων με τους οποίους θα συνεργαστεί ενυπόγραφη. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιο μέλος που έχει ήδη υπογράψει αλλάξει γνώμη στην πορεία και θελήσει να υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά ή σε άλλον φορέα? Ομοίως, τι γίνεται στην περίπτωση που θελήσει να γίνει πελάτης μου ένας παραγωγός τον οποίο δεν είχα δηλώσει?

Η ενυπόγραφη λίστα δύναται να αλλάξει και πρέπει να υποβληθεί ξανά στο δεύτερο στάδιο μαζί με τις εξουσιοδοτήσεις των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση όμως ο υποψήφιος πρέπει να πληροί το κριτήριο της εκπροσώπησης ικανοποιητικού αριθμού δικαιούχων που να δικαιολογεί τον ορισμό κάποιου ως Φορέα Α' Βαθμού.



-Υποψήφιος Φορέας Α ρωτάει: Γνωρίζετε αν η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και αν ισχύει για όλο το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν και οι έντυπες αιτήσεις?

Το ερώτημα δεν αφορά στην διαδικασία της πιστοποίησης. Ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους και στις οδηγίες που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ



-Η πιστοποίηση του Φορέα έχει ετήσια ισχύ ή περισσότερο;

Η πιστοποίηση ορίζεται επταετούς διάρκειας, από το 2014 έως και το 2020 και αξιολογείται περιοδικά



-Το προσωπικό που θα αποτελέσει την ομάδα εκτέλεσης του έργου πρέπει να το έχουμε προσλάβει κατά την κατάθεση της αίτησης ή μπορούμε αφότου λάβουμε την πιστοποίηση;

Οι υποψήφιοι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν κατάσταση των εργαζομένων του Φορέα που θα απασχολήσουν στο έργο όπου θα καταγράφεται η ειδικότητα, η σχέση εργασίας και η εμπειρία στο αντικείμενο του έργου σύμφωνα με το πίνακα του Παραρτήματος VI. Πέραν αυτών οι υποψήφιοι Φορείς θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο επιχειρησιακό τους σχέδιο και το πιθανά έκτακτο προσωπικό που θα χρησιμοποιήσουν.



-Η 15/5 είναι η τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αιτήσεων και για ψηφιοποίηση ή θα μπορούμε να επεξεργαστούμε τις δηλώσεις καλλιέργειας και για ένα διάστημα αργότερα;

Το ερώτημα δεν αφορά στην διαδικασία της πιστοποίησης. Ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους και στις οδηγίες που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ



-Μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους θα ανοίγει το σύστημα για τους Φορείς Α για διορθώσεις; 

Το ερώτημα δεν αφορά στην διαδικασία της πιστοποίησης. Ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους και στις οδηγίες που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ



-Υπάρχει κάποιος ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό αιτήσεων; Το αυτό και για τον χώρο εργασίας; 

Όχι δεν υπάρχει. Ο αριθμός του προσωπικού όμως αλλά και οι χώροι εργασίας θα αξιολογηθούν για την πιστοποίηση σύμφωνα με το επιχειρισιακό σχέδιο του υποψήφιου Φορέα



-Τι ακριβώς ζητάτε λέγοντας «σύμμορφο με τα παραπάνω Σύστημα Διαχείρισης»

Οι φορείς Α βαθμού θα πρέπει να εφαρμόζουν Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Πληροφοριών στην καθημερινή τους εργασία, ώστε να προστατεύεται με τον μέγιστο εφικτό τρόπο η ασφάλεια των πληροφοριών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι Φορείς Α’ βαθμού (βλ. Παράρτημα IV της πρόσκλησης).



-Σε μικρή ομάδα παραγωγών, πχ 130 μελών, μπορεί να δοθεί πιστοποίηση; Αν θελήσουν να εξυπηρετήσουν και μη μέλη θα πρέπει να φτάσουν τους 300 για να πιστοποιηθούν; (130 μέλη + 170 μη μέλη)

Κριτήριο για την πιστοποίηση αποτελεί η προσκόμιση ενυπόγραφης κατάστασης από την οποία να αποδεικνύεται εκπροσώπηση ενός ικανοποιητικού αριθμού δικαιούχων που να δικαιολογεί τον ορισμό κάποιου ως Φορέα Α' Βαθμού. Στο Παράρτημα ΙΙΙ δίνεται ο αναμενόμενος αριθμός αιτήσεων ανά γεωγραφική περιοχή. Για να είναι κάποιος φορέας επιλέξιμος σε κάποια γεωγραφική περιοχή, ο ικανοποιητικός αριθμός δικαιούχων της ανωτέρω ενυπόγραφης κατάστασης ορίζεται σε 5% του αναμενόμενου αριθμού αιτήσεων της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερος από 300.



-Η ενυπόγραφη λίστα πρέπει να κατατεθεί στις 4/2 ή μπορεί και αργότερα; 

Θα πρέπει να περιλαμβάνεται μέσα στον φάκελο του υποψηφίου. Καταληκτική ημερομηνία και ώρα κατάθεσης της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών (φάκελος του υποψηφίου) είναι η 04/02/2014, ώρα 14.00, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ



-Η εγγύηση των 2 ευρώ πότε κατατίθεται; στη εγγυητική θα συμπεριληφθούν και αυτοί που υπολογίζουμε να εξυπηρετήσουμε επιπλέον της ενυπόγραφης λίστας; 

Πριν την έναρξη των εργασιών των πιστοποιημένων φορέων και για την διασφάλιση της έγκαιρης και εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης του έργου και τήρησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο κάθε φορέας, θα προσκομιστεί εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος.



-Πώς θα γίνεται η ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων; Θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τόπους τις επιλέξιμες ενότητες;

Το ερώτημα δεν αφορά τη διαδικασία της πιστοποίησης. Ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους και στις οδηγίες που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ



-Αν κάποιοι από τη λίστα με τις υπογραφές τελικά επιλέξουν να κάνουν αλλού δήλωση καλλιέργειας θα έχει ο Φορέας κάποια κύρωση;

Οριστική θεωρείται η προσκόμιση των εξουσιοδοτήσεων



-Οι παραγωγοί που έχουν αγροτεμάχια σε δυο ή περισσότερες γεωγραφικές ενότητες θα κάνουν τη δήλωση καλλιέργειας σε όποιον φορέα θέλουν ή υπάρχει περιορισμός με βάση κάποια κριτήρια (πχ αρ. τεμαχίων ή έκταση ή κάτι άλλο). 

Το ερώτημα δεν αφορά τη διαδικασία της πιστοποίησης. Ισχύουν τα αναφερόμενα στις σχετικές εγκυκλίους και στις οδηγίες που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ



-Υποψήφιος φορέας Α ρωτάει «Σύμφωνα με την πρόσκληση απαιτείται ενυπόγραφη λίστα με το 5% του αναμενόμενου αριθμού αιτήσεων της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής. Η γεωγραφική μου περιοχή είναι η Χ, όποτε ο αριθμός των αναγκαίων υπογραφών αγγίζει τις Ψ. Αν στην κατάθεση της αίτησης υπάρχουν οι αποφάσεις Δ.Σ. αρκετών συνεταιρισμών, όπου αθροιστικά τα μέλη ξεπερνούν τα Ψ άτομα, απαιτείται και πάλι ενυπόγραφη λίστα?»

Πρέπει να διευκρινιστεί ποιος είναι ο Φορέας που είναι υποψήφιος για Φορέας Α Βαθμού.



-Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός έχει υπογράψει ότι θα πάει σε κάποιο Αʼ βάθμιο Φορέα και τελικά πάει σε άλλον? Θα μπορεί να κάνει δήλωση όπου αποφασίσει τελικά ή μόνο εκεί που υπέγραψε? 

Ο παραγωγός υποχρεούται να υποβάλει την αίτησή του στον φορέα Α, που έχει εξουσιοδοτήσει.



-Οι παραγωγοί που μέχρι την καταλυτική ημερομηνία της προκήρυξης (4/2/2014) δεν υπογράψουν για κάποιο φορέα, θα μπορούν να κάνουν δήλωση σε όποιον φορέα επιθυμούν ή θα μπορούν να κάνουν μόνο σε Β' βάθμιους φορείς? 

Θα μπορούν να κάνουν δήλωση σε όποιον φορέα επιθυμούν



-Σχετικά με την πιστοποίηση των φορέων Α΄ Βαθμού. Ο υποψήφιος, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό ISO 27001-27002;

Όχι



-Στο νομό Ηρακλείου, Αγροτικός Συνεταιρισμός ενδιαφέρεται να καταθέσει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πιστοποίηση φορέα Α΄ Βαθμού. Στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Πιστοποίηση Φορέων Α΄ Βαθμού και ειδικότερα στην σελίδα 8, ποιός είναι ο ελάχιστος αριθμός μελών που απαιτείται τόσο για την περίπτωση μόνο των μελών του όσο και για την περίπτωση που επιθυμεί να εξυπηρετήσει δικαιούχους εκτός των μελών του. 

Και στις δύο περιπτώσεις είναι το 5% του αναμενόμενου αριθμού αιτήσεων της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερος από 300



-Μπορεί συνεταιρισμός να καταθέσει αίτηση για το ΟΣΔΕ 2014-2020; Aν ναι, ως φορέας Α’ βαθμού ή Β’ βαθμού? Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται; Μέχρι τώρα ο συνεταιρισμός δεν έχει πάρει μέρος στη διαδικασία συμπλήρωσης των αιτήσεων.

Ο Συνεταιρισμός μπορεί να πιστοποιηθεί σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες φορέων κάνει αίτηση, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην πρόσκληση για την κατηγορία. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται αναφέρονται στην πρόσκληση



-Κατά την κατάθεση της πρότασης απαιτείται απλή ενυπόγραφη κατάσταση αριθμού δικαιούχων άνω του 5% (δηλαδή χωρίς το γνήσιο της υπογραφής) και στην συνέχεια σε επόμενη φάση του προγράμματος θα χρειαστούν όλες οι αναλυτικές εξουσιοδοτήσεις με βάση το παράρτημα V? ή χρειάζονται κατά την κατάθεση της αίτησης όλες οι εξουσιοδοτήσεις των υποψήφιων παραγωγών ξεχωριστά με γνήσιο της υπογραφής?

Κατά την κατάθεση του φακέλου του υποψηφίου απαιτείται ενυπόγραφη κατάσταση που θα πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του αγρότη, το ΑΦΜ και την υπογραφή του (χωρίς γνήσιο υπογραφής). Οι εξουσιοδοτήσεις των αγροτών με το γνήσιο της υπογραφής θα προσκομιστούν κατά το 2ο στάδιο αξιολόγησης των Φορέων.



-Με ποιο τρόπο καλύπτεται η απαίτηση για σύστημα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας των πληροφοριών για υποψήφιους Φορείς Α’ Βαθμού? (πχ με μια υπεύθυνη δήλωση τήρησης των Νόμων ή κάτι άλλο?)

Ο υποψήφιος φορέας θα πρέπει σύμφωνα με την πρόσκληση να προσκομίσει Υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία να αναφέρεται ότι όλα τα στοιχεία του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αληθή.



-Υποψήφιος Φορέας ρωτάει «Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει 214 ενεργά μέλη και επιθυμεί να πραγματοποιήσει ΟΣΔΕ για την χρονική περίοδο 2014-2020. Για ποιόν φορέα θα πρέπει να ενδιαφερθούμε? Εάν ενδιαφερθούμε για φορέα Β', ποιοί είναι οι φορείς συντονισμού όπου θα πρέπει να συνεργαστούμε?»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μπορεί να πιστοποιηθεί σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες φορέων κάνει αίτηση, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην πρόσκληση για την κατηγορία. Για την περίπτωση Φορέα Β βαθμού, αυτός διοικείται και εκπροσωπείται από μοναδικό κεντρικό Φορέα Συντονισμού με τον οποίο ο Φορέας Β' Βαθμού έχει συνάψει τις απαραίτητες συμβάσεις συνεργασίας και θα πιστοποιηθεί-αναγνωριστεί για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.



-Υποψήφιος Φορέας ρωτάει «Παρακαλώ όπως μας διευκρινήσετε αν στην εξουσιοδότηση του παραγωγού προς τον Χ Αγροτικό Συνεταιρισμό για το ΟΣΔΕ 2014-2020, ο ειδικός πληρεξούσιος πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο ή ο ίδιος ο Συνεταιρισμός»;


Οι εξουσιοδοτήσεις του Παραρτήματος V αναφέρονται σε Εκπρόσωπο (φυσικό πρόσωπο) που ορίζει ο Φορέας.








ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *