Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Σκληρή τρόικα, ανύπαρκτη κυβέρνηση

Μπορεί οι ευρωελεγκτές της τρόικας να φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα για να ερευνήσουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και των πολιτικών λιτότητας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ωστόσο οι δανειστές δεν πτοούνται. Ηδη έχουν θέσει την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον ακόμη ενός εκβιαστικού διλήμματος, όπως γίνεται άλλωστε τα τελευταία 4 χρόνια των μνημονίων.

Τώρα την καλούν να πάρει πακέτο μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2014-2015 εντός του Μαρτίου. Αλλιώς απειλούν ευθέως ότι δεν θα ρυθμιστεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν πριν από λίγες ημέρες είπε ότι αυτό το θέμα θα αντιμετωπισθεί μετά τον Ιούνιο, αφού γίνουν δηλαδή οι ευρωεκλογές και λήξει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση, που έχει πρόγραμμα και στόχους, θα ήθελε αυτό να γίνει από πολύ νωρίτερα, π.χ. τον Απρίλιο, μόλις διαπιστωθεί και επίσημα από τη Eurostat η ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οπως είναι φυσικό, αυτή η αρνητική εξέλιξη δυσκολεύει τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση και την εκθέτει πολιτικά, αναγκάζοντάς την να πάρει νέα επώδυνα μέτρα μέσα στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για την ελληνική οικονομία. Σ' αυτήν καταγράφονται τα αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας χωρίς σοβαρή απομείωση του χρέους και οι αντιφάσεις των μονομερών μεταρρυθμίσεων που έπληξαν την αγορά εργασίας αλλά δεν μείωσαν τις τιμές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαπίστωση της έκθεσης, ότι η άμεση έξοδος στις αγορές, που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση ως απάντηση στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με σκοπό να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Υιοθετώντας τις θέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, η έκθεση κάνει επίσης λόγο για τον κίνδυνο πολιτικής και κοινωνικής όξυνσης ως συνέπεια των σημερινών πολιτικών και τάσσεται εμμέσως υπέρ ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων. Το αν θα υπάρξει σημείο σύγκλισης θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική (πάντα όμως εντός των μνημονίων) και από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί συγκλίσεις εντός της Ευρωζώνης.

Αυτό που ξεχνά να πει η έκθεση της Βουλής, είναι ότι τα μικρομερεμέτια σε μια αποτυχημένη, κατά γενική ομολογία, πολιτική δεν είναι ικανά να αλλάξουν την τραγική κατάσταση της χώρας που σήμερα δεν είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της. 
 
 
πηγη:enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *