Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η τήρηση βιβλίων δεν θα επηρεάσει τους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Καμία επίπτωση δε θα έχει για τους συνταξιούχους ΟΓΑ η τήρηση βιβλίων και στοιχείων, διαβεβαίωσε μέσω twitter o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, προαναγγέλοντας ωστόσο περικοπές για ορισμένες κατηγορίες ετεροεπαγγελματιών.


Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις φορολογουμένων, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στους συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι –βάσει των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί- υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος και να τηρήσουν λογιστικά βιβλία.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στους ετεροεπαγγελματίες αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν περικοπές για όσους είναι κάτω των 55 ετών και για το τμήμα της σύνταξής του που ξεπερνάει τα 1960 ευρώ.




Έρχονται νέες διευκρινίσεις

Εμμέσως πλην σαφώς ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων προανήγγειλε την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου όπου θα ξεκαθαρίζονται επιπλέον λεπτομέρειες για την τήρηση βιβλίων από τους αγρότες («θα αναφερθούμε σε ερωτήσεις και θέματα που δεν έχουν ακόμη εκτεθεί», έγραψε χαρακτηριστικά), όπως οι δαπάνες που μπορούν να περιληφθούν στα έξοδα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές, όπως το εύρος μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ γύρω από το "δεκαχίλιαρο" που προανήγγειλε ο Αθ. Τσαυτάρης δεδομένου ότι κάποιοι αγρότες δεν γνωρίζουν από τώρα σε τι τιμές θα πωλήσουν τα προϊόντα τους. 
Επίσης, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να ενημερώνουν τα βιβλία τους μια ή δύο φορές το χρόνο το πολύ. 

Οι παραπάνω βελτιώσεις στο σύστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε στην Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν τεθεί και έχουν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών. 

«Ζητήσαμε ένα εύρος συν - πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα», ανέφερε από το βήμα της Agrotica o κ. Τσαυτάρης προσθέτοντας ότι το ίδιο έγινε και με το αίτημα η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων «να γίνεται μεν, απλοποιημένη δε και οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα τα ενημερώνουν μία φορά το χρόνο και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα μία ή δύο φορές το χρόνο». 

Ο ίδιος έθετε επίσης ζήτημα επιπλέον αλλαγών καθώς «αν τα βιβλία εσόδων-εξόδων παραμείνουν ως βιβλία εσόδων και πληρωμών, όπως προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο μέχρι τώρα, τότε θα μείνουν εκτός κάποιες δαπάνες που κάνει ο γεωργός, όπως για παράδειγμα η απόσβεση των μηχανημάτων του, η απόσβεση των παγίων, όπως η αγορά ενός καινούργιου μηχανήματος». 


Σκληρή γραμμή από Θεοχάρη

Ο κ. Θεοχάρης, πάντως για άλλη μια φορά φορά δηλώνει άγνοια για τα περί αύξησης του εισοδηματικού πλαφόν (10.000 ευρώ καθαρά έσοδα και 5.000 ενιαία ενίσχυση). Μάλιστα σε σχετικό σχόλιο φορολογούμενου στο twitter ότι «ο κ.Τσαυταρης δίνει την εντύπωση αλλαγής ορίων, απαλλαγές κτλ. Γι' αυτό δεν κάνουν ενάρξεις οι αγρότες και θα τρέχουμε στο τέλος», ο κ. Θεοχάρης απάντησε αφήνοντας... απειλές για πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν εμπρόθεσμα έναρξη επιτηδεύματος (έως τις 15 Φεβρουαρίου για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και έως τις 20 Μαρτίου για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων):

«Όποιος δεν κάνει έναρξη, κάνει μια επιλογή. Κάθε επιλογή έχει συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.







ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *