Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Φόρος σε σουβλάκια και σοκολάτες;

Την παρουσίαση και στην Ελλάδα του λεγόμενου fat tax εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Την επιβολή ειδικού φόρου σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες και το γάλα, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, οι σοκολάτες, τα σνακ, η κέτσαπ και η μαγιονέζα φέρεται να εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έχει προτείνει την συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση σε εκατοντάδες λιπαρά προϊόντα τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Ο νέος αυτός φόρος θα έχει σημαντική προσφορά στα έσοδα του κράτους αλλά παρουσιάζεται να αφορά πάνω από όλα τη δημόσια υγεία και την προστασία του πληθυσμού από την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, σκέψη είναι να παρουσιαστεί ένας φόρος που θα κυμαίνεται από 8% έως 10% και στην ουσία θα προστεθεί στον ΦΠΑ στα προϊόντα που σήμερα είναι 13%. Σε αυτό το πλαίσιο μια ευρεία γκάμα προϊόντων, τυποποιημένων και μη, μπαίνει άμεσα στο μικροσκόπιο των ειδικών ως προς τη σύστασή τους αλλά και ως προς τις πωλήσεις τους με αφορμή τον λεγόμενο fat tax. Μεταξύ άλλων, σοκολάτες, βούτυρο, κόκκινο κρέας, αλλαντικά και όλα τα προϊόντα επεξεργασίας κρέατος, τυριά, ιδίως τα κίτρινα, σφολιατοειδή, και φυσικά όλα τα τρόφιμα που τα περιέχουν ως συστατικά τους είναι προϊόντα φορολογικού ενδιαφέροντος καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης σκέψεις υπάρχουν και για επέκταση της επιβάρυνσης και στα προϊόντα των fast food όπως τα σουβλάκια και τα hamburger.

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα, οι πρώτες εισηγήσεις προβλέπουν ο νέος φόρος -εάν εφαρμοστεί- να αφορά τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, στα ψιλικατζίδικα, στα περίπτερα και αλλού και όχι –σε πρώτο χρόνο- τις αλυσίδες εστίασης. Με την φορολόγηση δε των συγκεκριμένων προαναφερθέντων προϊόντων εκτιμάται πως το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει από 640 έως 800 εκατ. ευρώ κατ' έτος και να επιλύσει με αυτόν τον τρόπο την υστέρηση στα δημόσια ταμεία. Γι αυτό και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήδη μελετούν τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στα λιπαρά είδη διατροφής προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εισηγήσεις.




πηγή:businessnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *