Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι δανειστές πήραν τη μεζούρα

Από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αποτελεί το ισχυρό πολιτικό «χαρτί» για την κυβέρνηση, ξεκίνησε ο έλεγχος από την τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, εντυπωσιασμένοι από το κλιμακούμενο μέρα με τη μέρα μέγεθός του, ζήτησαν στη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου όλα εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν στον πολλαπλασιασμό του και την εκτίναξή του από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή έγινε με το Πρόγραμμα των Επενδύσεων του 2013 με τους ξένους να ανοίγουν τον «φάκελο» με την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τόσο τα έσοδα (απολήψεις από Ε.Ε.) όσο και τις δαπάνες που διατέθηκαν το προηγούμενο έτος στην αγορά.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την τακτική που ακολουθούν εδώ και αρκετά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις με το εν λόγω πρόγραμμα, τα τεχνικά κλιμάκια επιχείρησαν να… διαλευκάνουν την έκρηξη που σημείωσαν τα κοινοτικά κονδύλια στην εκπνοή του 2013. Οι ξένοι δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν το οικονομικό «θαύμα» που τους παρουσίασαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, με την Ελλάδα να ξεπερνά την τελευταία στιγμή το άγχος της απορρόφησης, αφού είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια…

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι η ελληνική αγορά έχει στερηθεί σημαντικούς πόρους από τις επενδυτικές δαπάνες. Μόνο το 2013 τα κονδύλια τα οποία «κόπηκαν» από το Πρόγραμμα των Επενδύσεων και τα οποία έγιναν θυσία στον βωμό του πλεονάσματος έφτασαν τα 350 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 ξεκίνησε με την πρόβλεψη για τη διάθεση ενός πακέτου κονδυλίων προς τους επιχειρηματίες που θα έφθανε τα 7 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε δις και οι συνολικοί πόροι που διατέθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 6,650 δισ. ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να «πριονίσουν» κι άλλο τις δαπάνες των επενδύσεων, αφήνοντας σχεδόν άπορο τον πυλώνα της ανάπτυξης. Η υποχρηματοδότηση ήταν μία πρακτική που ακολουθούνταν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και από όλες τις κυβερνήσεις, άσχετα αν η οικονομία «διψούσε» για το αντίθετο. Πόσο μάλλον μέσα στην κρίση. Πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γνώρισε μεγάλες δόξες, ενώ υπέστη και μεγάλα «κουρέματα». Σε κανέναν προϋπολογισμό από αυτούς που πέρασαν δεν συμβάδισαν οι προβλέψεις για τις επενδυτικές δαπάνες με τα τελικά ποσά των κονδυλίων που διατέθηκαν στην αγορά. Το 2010, που θεωρητικά ήταν μια χρονιά σταθμός για τις δημόσιες επενδύσεις με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός είχε στη διάθεση του 10,3 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα, αυτό δεν συνέβη ποτέ και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους επιχειρηματίες ήταν μόνο στα χαρτιά…

Η αναπτυξιακή δυναμική του προγράμματος περιορίστηκε στα 8,436 δισ. ευρώ. Από το 2010 και μετά που η χώρα εισήλθε ακόμη πιο βαθιά στην κρίση, οι πόροι για επενδύσεις μειώθηκαν δραστικά. Το 2011 εγκρίθηκαν 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία για τις ανάγκες του ελλείμματος έγιναν 6,890 δισ. ευρώ στην πορεία, ενώ το 2012 τα 7,3 δισ. ευρώ του ΠΔΕ συρρικνώθηκαν στα 6,114 δισ. ευρώ. Φέτος ο προϋπολογισμός ξεκινά έχοντας στη διάθεσή του κονδύλια 6,8 δισ. ευρώ που δεν αποκλείεται να συρρικνωθούν στην πορεία αν δεν βγουν οι αριθμοί και ο προϋπολογισμός δεν καταφέρει να ισορροπήσει. Η κυβέρνηση στοχεύει φέτος σε ένα πελώριο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ που εν πολλοίς θα κριθεί από την πορεία της οικονομίας.

«Ελάτε να επενδύσετε»

Ο υπουργός Οικονομικών από τη Φρανκφούρτη απηύθυνε κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα και ιδίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη διαχείριση απορριμμάτων. Περιγράφοντας το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του στόχου των 812 εκατ. ευρώ.

Πέραν των ΑΠΕ και του κλάδου της διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι συνέργειες μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών μπορούν να ενταθούν τουλάχιστον στους τομείς των τροφίμων και ποτών, βιομηχανικών προϊόντων, φαρμάκων, καυσίμων και ιατρικού τουρισμού.


Ντράγκι: «Δεν υπάρχει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη


Θα τα πούμε τον Μάρτιο μήνυσε χθες ο Μάριο Ντράγκι στις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη αλλά απλά υποτονικός, χαμηλός πληθωρισμός για παρατεταμένη περίοδο».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. και την απόφαση διατήρησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% «ότι δεν υπάρχουν ομοιότητες με την περίπτωση της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1990, όταν το 60% ή και περισσότερο των εμπορευμάτων είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν». «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πάντως ότι και ο χαμηλός πληθωρισμός για παρατεταμένη περίοδο ενέχει κινδύνους και ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των τιμών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να πλήξει την ευρωζώνη, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναλάβει εκ νέου δράση εφόσον διαπιστώσει αδικαιολόγητη σύσφιγξη των συνθηκών στις αγορές χρήματος ή αν επιδεινωθεί το outlook για τον πληθωρισμό.



Πηγη: efsyn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *