Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΓΣΕΕ : Μόνο μια στις δύο επιχειρήσεις πληρώνει στην ώρα της !

Μπορεί η ελεύθερη πτώση των μισθών του ιδιωτικού τομέα να φαίνεται πως «παγώνει» πλέον, αλλά η αγορά εξακολουθεί να «ματώνει». Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνουν οι καθυστερήσεις καταβολής των μισθών, με μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις να συνεχίζει να πληρώνει κανονικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι υπόκεινται καθυστέρηση, πέραν του ενός μήνα, στην καταβολή του μισθού τους. Με βάση τα στοιχεία, το συγκεκριμένο φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι καθυστερήσεις διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρει το «Βήμα». Πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι επιχειρήσεις να οφείλουν αποδοχές έξι μηνών, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες. Μάλιστα τα κρούσματα πληθαίνουν και η καθυστέρηση φτάνει ή ξεπερνά τον ένα χρόνο.

Τουλάχιστον φαίνεται πως κλείνει ο κύκλος των μειώσεων των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, με απώλειες που μεσοσταθμικά κινούνται στο 24-25%. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά από τον τετραετή κύκλο των περικοπών, όσοι διατήρησαν την εργασία τους είδαν το μισθό τους να μειώνεται έως και 25%, κατά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ αν συνυπολογιστούν οι καταργήσεις επιδομάτων το ψαλίδισμα φτάνει το 35-40%. Όσο για όσους προσελήφθησαν αυτό το διάστημα, οι αμοιβές που προσφέρονται κινούντα στα όρια των κατώτατων μισθών, 586,08 ευρώ ή 510,95 ευρώ αν πρόκειται για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.





ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *