Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Συνάντηση Γιώργου Καρασμάνη με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ

Σύσκεψη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, είχε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο Βουλευτής του Νομού Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης. Συζητήθηκαν αρκετά κρίσιμα αγροτικά θέματα, όπως η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και οι απαιτούμενες ριζικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πληττόμενων παραγωγών, κυρίως με τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού και τη δημιουργία ενός ισχυρού Ταμείου. Αλλαγές, που μπορούν να προωθηθούν και υπό το πρίσμα των αλλαγών που επιφέρει στην αγροτική ασφάλιση η νέα ΚΑΠ, με διάθεση κονδυλίων για απώλειες από φυσικές καταστροφές, δυσμενή καιρικά φαινόμενα όπως η ακαρπία, προσβολές και ασθένειες από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως το πράσινο σκουλήκι – γενικώς από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.


Ως πλέον πρόσφατη απόδειξη των δραματικών συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές, ο Βουλευτής ανέφερε τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Κυριακής 23/2 που – για πρώτη φορά Φλεβάρη μήνα – χτύπησε δενδροκαλλιέργειες σε προανθικό στάδιο, σε περιοχές των πρώην Δήμων Μενηίδος, Κύρρου, Μ. Αλεξάνδρου, Αριδαίας και Σκύδρας. Οι ζημιές, κυρίως στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης, είναι σοβαρές, γεγονός που, όπως τόνισε, διαπίστωσε και ο ίδιος, με επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές αυθημερόν και την επόμενη μέρα (Δευτέρα).


Με αφορμή το παραπάνω συμβάν, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε να πληροφορηθεί, πότε θα ενταχθεί στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ το ζημιογόνο αίτιο της ακαρπίας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη δική του τροπολογία που προ μηνός ψηφίστηκε ομόφωνα και είναι ήδη Νόμος του Κράτους. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, πληροφόρησαν τον Βουλευτή ότι το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε χθες Τρίτη 25/2 να προκηρύξει το διαγωνισμό για την αναλογιστική μελέτη που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενταχθεί στον Κανονισμό ένα νέο ζημιογόνο αίτιο.


Ο Γιώργος Καρασμάνης αναφέρθηκε ακόμη και στις ζημιές από χαλαζόπτωση τον Ιούνιο του 2013, για τις οποίες οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος παραδέχτηκαν ότι, όντως, υπάρχει πρόβλημα και είπαν ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι άνθρωποι αυτοί να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.


Ο Βουλευτής έθιξε επίσης και δύο περιπτώσεις κραυγαλέας αδικίας σε βάρος παραγωγών αμυγδάλων, οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2013 πάνω στην πλήρη ανθοφορία. Τα πορίσματα εκτιμήσεων που τους στάλθηκαν πρόσφατα είναι μηδενικά, όμως ο Γιώργος Καρασμάνης, προσκόμισε στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο και ότι οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί.


Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε την εφαρμογή της απαράδεκτης πρακτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών: Παραγωγοί που με δική τους πρωτοβουλία δήλωσαν τις ζημιές τους από τον προαναφερθέντα παγετό της 17/3/2013 σε οψιμοανθίζουσες νεκταρινιές και ροδακινιές (redhaven και άλλες), αποζημιώθηκαν όπως ήταν το απόλυτα σωστό και δίκαιο. Άλλοι όμως παραγωγοί, με ίδιες ζημιές στις ίδιες ποικιλίες δεν αποζημιώθηκαν, γιατί οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μετά από οδηγία που τους δόθηκε, απέτρεψαν τους πληγέντες να κάνουν δηλώσεις!


Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αναγνώρισαν το πρόβλημα και δεσμεύτηκαν ότι εντός των προσεχών ημερών, θα διερευνήσουν τί ακριβώς έχει συμβεί και θα δώσουν την πρέπουσα λύση.


Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης, επισήμανε στους συνομιλητές του ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους δενδροκαλλιεργητές (συμπύρηνου ροδάκινου, ακτινιδίων, αχλαδιών κλπ) που επίσης επλήγησαν από την ακαρπία λόγω του παγετού της 17ης Μαρτίου 2013, έχουν ένα χρόνο να δουν ευρώ στην τσέπη τους και έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και απόγνωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *