Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μια φορά το χρόνο η υποβολή περιοδικής κατάστασης ΦΠΑ από τους αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς τήρησης στοιχείων εσόδων εξόδων

Απάντηση στο θέμα της υποβολής των περιοδικών καταστάσεων ΦΠΑ από τους υπόχρεους τήρησης στοιχείων εσόδων/εξόδων αγρότες, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Θεοχάρης οι αγρότες θα αποδίδουν ΦΠΑ μια φορά το χρόνο και όχι κάθε τρίμηνο. Το θέμα αυτό αποτελούσε μια σημαντική λεπτομέρεια την οποία οι αγρότες περίμεναν να διευκρινιστεί μέσω της τελευταίας εγκυκλίου του ΥΠΟΙΟ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 12/3 αλλά τελικά δεν γινόταν καμία αναφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν λογιστές στον ΑγροΤύπο, η παραπάνω διευκρίνιση θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε εγκύκλιο διότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, αγρότες που προσέρχονται στις εφορίες προκειμένου να κάνουν την μεταβολή στο νέο καθεστώς, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα αφού οι υπάλληλοι τους ενημερώνουν ότι έχουν καθυστερήσει να υποβάλουν περιοδική κατάσταση ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι στην συνέχεια της συζήτησης του κ. Θεοχάρη με αγρότη στο twitter, o Γενικός Γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ακόμα ότι πως όσοι έχουν τζίρο από την παραγωγή τους πάνω από 15.000 ευρώ θα πρέπει να ανοίγουν βιβλία αλλά θα κρατούν μόνο στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωποι με τον χρόνο βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που μετατάσσονται στο κανονικό, προκειμένου να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στις εφορίες αφού η καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στο νέο σύστημα (στοιχείων εσόδων-εξόδων) εκπνέει στις 20 Μαρτίου.
Τι αναφέρει η τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιος;

Απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).

Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Όσοι αγρότες πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο (5.000 ευρώ και άνω)».



ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *