Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Τρομοκρατική ενέργεια πίσω από την εξαφάνιση του Boeing της Malaysia Airlines ;

Κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί ακόμη από το Boeing 777 της Malaysia Airlines που χάθηκε το Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά από την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ, με 239 επιβαίνοντες. Ολα τα σενάρια είναι υπό εξέταση, ενώ οι αρχές ερευνούν πλέον την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών.

Ηδη Αμερικανοί πράκτορες του FBI βρίσκονται στη Μαλαισία για να βοηθήσουν στις έρευνες, με όλα τα σενάρια- ακόμη κι εκείνο της τρομοκρατίας- να είναι ανοιχτά. Ο υπουργός Μεταφορών και Αμυνας της χώρας, Χισαμουντίν Χουσέιν δήλωσε πως πλέον ερευνώνται τέσσερα ονόματα επιβατών, με τους πράκτορες του FBI να έχουν επικεντρωθεί στον κατάλογο με τα άτομα που ταξίδευαν με τη μοιραία πτήση.

«Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών», πρόσθεσε ο Χουσέιν. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο», είπε ο ίδιος. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους», υπογράμμισε ο Χουσέιν, συμπληρώνοντας πως έχουν κινητοποιηθεί οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερόμενων χωρών.

Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, δύο από τους επιβάτες του Boeing ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Πρόκειται για τον Αυστριακό Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλό Λουίτζι Μαράνλτι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Boeing, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Reuters ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Από τo πρωί της Κυριακής, οι αρχές της Μαλαισίας προσπαθούν να αξιοποιήσουν ένα νέο στοιχείο. Η οικογένεια ενός Κινέζου επιβάτη ανέφερε πως κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο και αυτό λειτουργεί ακόμη. Έτσι τώρα προσπαθούν, μέσω του σήματος, να εντοπίσουν το αεροσκάφος. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση. Την ίδια ώρα, η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με τη μοιραία πτήση βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.


Οι έρευνες

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing. Βιετναμέζικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανέφεραν δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Χουσέιν, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διευρυνθεί η περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Boeing να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Στην επιχείρηση μετέχουν 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού από τη Μαλαισία, ενώ πλοία έχουν στείλει και οι Κίνα και οι Φιλιππίνες, που έχουν διαθέσει και στρατιωτικά αεροσκάφη όπως και οι ΗΠΑ. Η Malaysia Airlines πάντως ανακοίνωσε ότι «φοβάται το χειρότερο». Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, ενδέχεται να πρόκειται για το πιο αιματηρό αεροπορικό δυστύχημα από το 2001, οπότε 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ΗΠΑ από τη συντριβή ενός Airbus A-300 της εταιρείας American Airlines.

Στο αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, επέβαιναν 239 άνθρωποι και μέλη του πληρώματος. Περίπου 1 ώρα μετά την απογείωσή του χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια διεθνής επιχείρηση για τον εντοπισμό του.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *