Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Μονογραφία των ποικιλιών κερασιάς από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Στη δημοσίευση της έκδοσης συλλεκτικού χαρακτήρα, με τίτλο: «Μονογραφία Ποικιλιών Κερασιάς που αξιολογήθηκαν από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων», η οποία διατίθεται δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, προχωρά ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα».


Με τη μονογραφία αυτή γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα εξής:

-Να γνωστοποιηθεί ένα μικρό μέρος του αφανούς, άγνωστου στο ευρύ κοινό, τεράστιου και σημαντικότατου έργου του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και ευρύτερα του πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και νυν Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ».

-Να καλυφθεί, εν μέρει, το κενό που παρουσιάζει η χώρα μας, σε σύγκριση με τις προηγμένες δενδροκομικά χώρες, όπου η σύνταξη τέτοιου είδους Μονογραφιών είναι μια συνήθης πρακτική για όλα τα καλλιεργούμενα είδη.

-Να τιμηθεί εμμέσως ο συνταξιούχος Ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. κύριος Χατζηχαρίσης Ιωάννης, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και εδραίωση της κερασοκαλλιέργειας στη χώρα μας, στον οποίο πιστώνεται ο κύριος όγκος των μακροχρόνιων εργασιών που παρουσιάζονται στην εν λόγω Μονογραφία.

Στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Τεχνολόγος Γεωπονίας του Ι.Φ.Δ. κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής και εξέδωσε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάζονται διεξοδικά 147 ποικιλίες κερασιάς όλων των κατηγοριών και διαφόρων περιοχών προέλευσης. Τις ποικιλίες αυτές είχε επισημάνει, συλλέξει και αξιολογήσει ο πρώην Ερευνητής του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων (Ι.Φ.Δ.) κ. Ιωάννης Χατζηχαρίσης .

Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη μονογραφία παρουσιάζεται η αξιολόγηση και τα χαρακτηριστικά που εμφάνισαν οι ποικιλίες κερασιάς, που εγκαταστάθηκαν σε πειραματικές συλλογές στα αγροκτήματα του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων, των περιοχών Ναούσης και Σκύδρας, από το 1970 μέχρι το 2012.

Η περιγραφή των χαρακτηριστικών στηρίζεται στις λίστες που έχει συντάξει η UPOV, το IPGRI, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γενετικού Υλικού Πυρηνοκάρπων και το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών της χώρας μας, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αυτούς τους φορείς.

Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας θα επανέλθει επί του θέματος τα επόμενα χρόνια, με την περιγραφή και αξιολόγηση νεότερων ποικιλιών κερασιάς, πολλές εκ των οποίων με ισχυρή δυναμική φυτεύσεων, τις οποίες εξετάζει αυτή τη στιγμή.



Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική έκδοση του ΕΛΓΟ Δήμητρα Μονογραφία ποικιλιών κερασιάς.pdf




ΠΗΓΗ: agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *