Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Πέρασε από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας η τροπολογία για το προπονητικό του ΠΑΟΚ

Εγκρίθηκε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας η διάταξη-τροπολογία, που στόχο έχει να ξεπεραστούν τα κωλύματα και να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ στη Θέρμη.

Κατά της πρότασης τάχθηκε μόνο ο Μ.Κωνσταντινίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ η τροπολογία θα σταλεί άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών, προς αντικατάσταση της σχετικής διάταξης του Δημοτικού Κώδικα (άρθρο 12, παράγραφος 8 του Ν. 3463/2006).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΔΚΜ, με την προτεινόμενη τροπολογία, που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας, επιλύεται, με τον πλέον πρόσφορο και επωφελή για τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες τρόπο, το ζήτημα της αξιοποίησης (ακάλυπτων και έως τώρα ανενεργών) δημοτικών εκτάσεων.

Όπως αναφέρεται, παρέχεται, συγκεκριμένα, η δυνατότητα της μακροχρόνιας εκμίσθωσης των εκτάσεων αυτών, είτε για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (με υποχρέωση του μισθωτή να προβεί με δαπάνες του στην ανέγερση, συντήρηση, λειτουργία κ.λπ. όλων των απαιτούμενων εγκαταστάσεων, και με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση όλων των ισχυουσών ρυθμίσεων περιβαλλοντικής προστασίας, χρήσεων γης, κ.α.), είτε για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρωτογενούς παραγωγής, και προβλέπεται ότι με την λύση ή λήξη της σχετικής μισθωτικής σύμβασης όλες οι επί του ακινήτου εγκαταστάσεις θα παραμένουν στην κυριότητα του οικείου Δήμου.

«Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο μέχρι τώρα «μονόδρομος» της οριστικής εκποίησης δημοτικών εκτάσεων, οι οποίες και παραμένουν στην κυριότητα της Αυτοδιοίκησης, και προσφέρονται για την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων, και αποφέρουν διαρκώς έσοδα στον οικείο Δήμο, και συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική οικονομία», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Το ΔΣ εξουσιοδότησε το προεδρείο της ΠΕΔΚΜ να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει στον Υπουργό Εσωτερικών την προτεινόμενη τροπολογία και να ζητήσει την άμεση ένταξή της σε σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί από την Βουλή.

Το περιεχόμενο της διάταξης, όπως προτείνεται να διαμορφωθεί από την ΠΕΔΚΜ, έχει ως εξής:

«8. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ακινήτων με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους της διακήρυξης της δημοπρασίας. Επιτρέπεται, επίσης, η μακροχρόνια εκμίσθωση ακάλυπτης δημοτικής έκτασης, με σκοπό την δημιουργία εγκαταστάσεων (κτηριακών, κ.λπ.), για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (πλην τουριστικών, που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/1993, όπως ισχύει) από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 8 του Π.Δ. 23-2/6-3-1987, που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή, και για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση πάσης φύσεως υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών, καθώς και με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής, για διάρκεια μέχρι 50 χρόνια, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Α.Κ. Για την ανωτέρω σύμβαση ο οικείος ΟΤΑ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων, ενώ τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για την σύμβαση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτής πράξη, με τα οποία επιβαρύνεται οι οικείος ΟΤΑ, περιορίζονται στο 10% αυτών. Κάθε κτήριο και κάθε άλλη μόνιμη εγκατάσταση που θα πραγματοποιηθεί επί του μισθίου σύμφωνα με την σύμβαση, περιέρχεται μετά την λύση ή την λήξη της σύμβασης στην κυριότητα του Δήμου χωρίς υποχρέωση και χωρίς δικαίωμα του μισθωτή να τα αφαιρέσει, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου».



ΠΗΓΗ: voria.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *