Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η κατανάλωση πρωτεϊνών μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που διατρέφονται με πολλές πρωτεΐνες, ιδίως από ψάρια και όχι από κόκκινο κρέας, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες -συνολικά επτά- για τη σχέση πρωτεϊνών και εγκεφαλικού, οι οποίες συνολικά αφορούσαν 255.000 άτομα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία) και κάλυπταν μια περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών.

Κατά μέσο όρο, όπως έδειξε η νέα ανάλυση, όσοι τρώνε τις περισσότερες πρωτεϊνες καθημερινά, έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους καταναλώνουν τις λιγότερες πρωτεϊνες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η αυξημένη ποσότητα που χρειάζεται για την μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό, είναι περίπου 20 γραμμάρια. 

Για κάθε 20 πρόσθετα γραμμάρια πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς ημερησίως, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 26%. 

Ο μικρότερος αυτός κίνδυνος προκύπτει, αφού απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή το κάπνισμα.

«Αν όλοι έτρωγαν περισσότερες πρωτεϊνες, αυτό θα μεταφραζόταν σε τουλάχιστον 1,4 εκατ. λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό παγκοσμίως κάθε χρόνο, συν τις μειωμένες αναπηρίες για τον ίδιο λόγο» εκτίμησε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη, όταν οι παραπάνω πρωτεϊνες είναι ζωικές, από τη μείωση που επιτυγχάνεται με τις φυτικές πρωτεΐνες. 

Όμως οι Κινέζοι ερευνητές τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνει παρεξήγηση και να ταυτίσει κάποιος τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες με το κρέας. 

Όπως είπαν, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Το «κλειδί», όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, είναι να αντικαταστήσει κάποιος το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι πρωτεΐνες, σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, μεταξύ άλλων, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την προστατευτική δράση τους στην περίπτωση του εγκεφαλικού. 

Οι Κινέζοι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως πως χρειάζονται περαιτέρω μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, προτού υιοθετηθούν οι σχετικές ιατρικές συστάσεις, αλλά τα έως τώρα ευρήματα φαίνονται πειστικά.

Άλλοι επιστήμονες, όμως, αντέτειναν ότι μια κυρίως φυτοφαγική μεσογειακή διατροφή, όπως η κρητική, με δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και λίγο κόκκινο κρέας, είναι η κατάλληλη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.


πηγη: real.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *