Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Η αρώνια και η καλλιέργειά της - γράφει η Γραμματέα Αναστασία

Η αρώνια και η καλλιέργειά της - γράφει η Γραμματέα Αναστασία για το ialmopia.gr


Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, που χρησιμοποιείται είτε ως καλλωπιστικό φυτό, ειτε στην βιομηχανία είτε στην φαρμακευτική.

Περιγραφή του φυτού.

Είναι θάμνος ο οποίος την άνοιξη εμφανίζει άσπρα λουλούδια και όμορφο κόκκινο φύλλωμα και σκούρους καρπούς το φθινόπωρο. Συνήθως αποτελεί τροφή για τα διάφορα ζώα σε λιβάδια.

Οι καρποί της αρώνιας κονσερβοποιούνται είτε ολόκληρα είτε ο χυμός τους ο οποίος εξάγεται για την παραγωγή ζελέ ή φυσικών χυμών. Ο χυμός περιέχει μεγαλη περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες(έτσι εξηγείται και το έντονο κόκκινο χρώμα) και φλαβονοειδή. Το δυνατό σταθερό και φυσικό χρώμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την βιομηχανία. Το φυτό αναπτύσσεται στην Ευρώπη οπου και οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν τα 38 κιλά φρούτων ανα θάμνο.

Ανήκει στην οικογένεια rosaceae. Τα φύλλα είναι πράσινα και άτριχα με αδένες κατα μήκος του κεντρικού νεύρου. Την άνοιξη, τα ερμαφρόδιτα άνθη σχηματίζονται σε συστάδες. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, αρχίζουν να σχηματίζονται οι μωβ-μαύροι καρποί είναι σαρκώδεις και αρχίζουν να πέφτουν μολις ωριμάζουν. Οι καρποί είναι αρκετά χυμώδεις αλλά αρχίζουν να μαραίνονται μόλις υπερωριμάζουν. Ο χυμός και οι σπόροι έχουν χρώμα βαθύ μώβ.

Καταγωγή και εξάπλωση. Είναι ιθαγενές των βορειοανατολικών περιοχών ΗΠΑ, με εξάπλωση μέχρι και τα Απαλάχια όρη. Παρόλα αυτά παρουσιάζει μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση και καλλιεργείται σε όλο το κόσμο.

Που αναπτύσσεται. Φύεται σε δάση αλλα ωστόσο αναπτύσσεται και σε πλαγιές ή ξέφωτα. Προτιμά τα ηλιόλουστα εδάφη αλλα´αντέχει και την σκιά. Καλή ανάπτυξη παρατηρείται συνήθως σε καλά αποαστραγγιζόμενα εδάφη σε πληρη ηλιοφάνεια. Οι καινούριοι βλαστοί αναπτύσσονται περιφερειακά του θάμνου. 
 
 
 
ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *