Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η τιμή στο φρέσκο γάλα παραμένει ψηλά και ο καταναλωτής στρέφεται στο εβαπορέ

Οι τιμές στα ύψη, η κατανάλωση στα... τάρταρα. Ο λόγος για την αγορά γάλακτος, οι πωλήσεις της οποίας συνεχίζουν
να υποχωρούν και το 2014. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μερίδα των καταναλωτών φαίνεται ότι επιστρέφει σε συνήθειες προηγούμενων δεκαετιών: από το παστεριωμένο, αυτό που ξέρουμε ως «φρέσκο» γάλα, στο εβαπορέ! Βασική αιτία; Η διατήρηση των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται τάση αποκλιμάκωσης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι εάν είχε εφαρμοσθεί η αρχική ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης για το γάλα, δηλαδή η κατάργηση του καθορισμού από το κράτος της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, τότε θα ξεκινούσε η αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτό, βεβαίως, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι τώρα, που επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα στη νομοθεσία για το γάλα, καθώς η αύξηση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες εξακολουθεί να μην επιτρέπει μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς και να αποτρέπει τις εισαγωγές, οι τιμές λιανικής εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές.

Όπως μεταδίδει το "entertv" σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η τιμή του νωπού παστεριωμένου γάλακτος τον Ιούνιο του 2014 έχει αυξηθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 4,46%. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2014, αφού δηλαδή είχε ψηφισθεί ο νόμος 4254/2014 που περιελάμβανε και τις όποιες αλλαγές στη νομοθεσία για το γάλα, η τιμή ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014 κατά 2,08%. Υπενθυμίζεται δε, ότι τον Φεβρουάριο και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις αλλαγές στο γάλα, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είχαν προχωρήσει σε ανατιμήσεις που έφταναν έως και 5%. Οι τιμές μάλιστα που διαμορφώθηκαν μετά τις ανατιμήσεις διατηρούνται έως σήμερα.

Η διατήρηση των υψηλών τιμών στο γάλα, ειδικά στο παστεριωμένο και στο υψηλής παστερίωσης, έχουν οδηγήσει σε νέα υποχώρηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI που αφορούν την περίοδο από την αρχή του έτους έως τις 29/6/2014, ο όγκος πωλήσεων της αγοράς λευκού γάλακτος υποχωρεί συνολικά κατά 1,2% ή κατά περίπου 2 εκατ. λίτρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ειδικά στην κατηγορία του γάλακτος ψυγείου (περιλαμβάνει το παστεριωμένο και το υψηλής παστερίωσης γάλα) που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, ο όγκος πωλήσεων καταγράφει υποχώρηση κατά 1,6%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μοναδική κατηγορία γάλακτος που δεν καταγράφει μείωση πωλήσεων, αλλά και μια οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, είναι αυτή του εβαπορέ. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις πωλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2013. Αν και συνολικά η αγορά γάλακτος είχε σημειώσει αύξηση του όγκου πωλήσεων, στην κατηγορία του γάλακτος ψυγείου οι πωλήσεις υποχώρησαν το 2013 σε σύγκριση με το 2012 κατά 0,37%, ενώ αντιθέτως είχαν αυξηθεί κατά 2,64% οι πωλήσεις εβαπορέ, κατά 4,94% οι πωλήσεις γάλακτος μακράς διάρκειας και κατά 5,63% οι πωλήσεις γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας.

Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα έχει ως συνέπεια η μείωση της αξίας πωλήσεων να είναι ποσοστιαία στα ίδια περίπου επίπεδα με την υποχώρηση του όγκου πωλήσεων. Συνολικά στην κατηγορία του λευκού γάλακτος η υποχώρηση του τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 είναι της τάξης του 1,5%, ενώ ειδικά στο γάλα ψυγείου καταγράφεται μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 1,4%.

Κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκομένους στην αγορά του γάλακτος ξεκινάει από αύριο ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διασφάλιση μιας «συμφωνίας κυρίων» για τη μείωση των τιμών καταναλωτή στο γάλα. Πέρα από το όφελος που η μείωση αυτή θα έχει στον καταναλωτή, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μπει ξανά σε περιπέτειες με την τρόικα για νέες νομοθετικές αλλαγές. Ας σημειωθεί εδώ ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει την επίπτωση των αλλαγών που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο με τον νόμο 4254/2014 και εάν οι τιμές του γάλακτος παραμένουν υψηλές, να προχωρήσει άμεσα σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.


thestival.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *