Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Απογοητευτικές οι τιμές στο ροδάκινο

Σε τραγωδία εξελίσσεται η χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν καταβαραθρωθεί.

Την τελευταία εβδομάδα η κατρακύλα δεν έχει σταματημό, όταν οι παραγωγοί παραδίνουν με 15-23 λεπτά το κιλό.

Οι κύριες ποικιλίες της περιοχής Roayal Gloria για τα ροδάκινα και Big top για τα νεκταρίνια κινδυνεύουν να μείνουν στα δένδρα.

Αν και η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική, ωστόσο ο ισχυρός ιταλικός ανταγωνισμός, αλλά και πτώση της αξίας του ρώσικου νομίσματος προκάλεσαν ισχυρή συμπίεση των τιμών.

Τις επόμενες ημέρες όπου και θα έχει τελειώσει η συγκομιδή των ποικιλιών αυτών αναμένεται παύση συγκομιδής η οποία πιθανολογείται να προκαλέσει μία μικρή αύξηση των τιμών. Από την άλλη γύρω στις 18 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Ναυαρχίδας των ελληνικών νεκταρινιών της ποικιλίας Red Gold, όπου κι εκεί πιθανών λόγω της συσσώρευσης προϊόντος να προκληθεί νέα περαιτέρω πτώση των τιμών.

Στον αντίποδα το βιομηχανικό ροδάκινο αναμένεται να κινηθεί 5-7 λεπτά χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα των 32 λεπτών.

Φυσικά, αυτό θα συμβεί και για να βγάλουν οι βιομήχανοι τα σπασμένα τις περσινής χρονιάς. Φέτος αναμένεται άλμα στην παραγωγή του μεταποιήσιμου ροδάκινου, καθώς οι εκτιμήσεις της Agro-help.com μιλούν για 450.000 τόνους.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες δεν ξέρουν από πού να φυλαχτούν, όταν είναι γνωστό ότι δεν πέταξαν ακόμη τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής και με τη νέα χαλαζόπτωση του Σαββάτου 28 Ιουνίου προκλήθηκαν επιπλέον καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Πέλλας και από την άλλη τα παράνομα κέντρα παραλαβής κι εμπορίας οπωροκηπευτικών και ειδικά του βιομηχανικού ροδάκινου συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα.

Τα λεγόμενα «στέκια», συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλο πλήγμα στο προϊόν, παραλαμβάνοντας πρώτη ύλη σε τιμές χαμηλότερες, αλλά τοις μετρητοίς, έχοντας πάρει «ημινόμιμη» μορφή και αναδεικνύονται σε ρυθμιστικό παράγοντα της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης του ροδάκινου με την ανοχή της πολιτείας.


πηγη: logospellas.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *