Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Καφές: Είναι τόσο επιζήμιος όσο οι περισσότεροι πιστεύουν; - Άρθρο της Γραμματέα Αναστασίας

Καφές: Είναι τόσο επιζήμιος όσο οι περισσότεροι πιστεύουν; - Άρθρο της Γραμματέα Αναστασίας για το ialmopia.gr
Ο καφές είναι ένα μίγμα χημικών ουσιών. Μερικές απο αυτές τις ουσίες είναι το χλωρογενικό οξύ και η καφείνη.

Η καφείνη είναι ένα αλκαλοειδές το οποίο υπάρχει στους κόκκους καφέ. Μερικές απο τις φυσιολογικες επιδράσεις της καφείνης έχουν να κάνουν με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την διούρηση , την αύξηση του μεταβολισμού και την αύξηση της πίεσης του αίματος. Το χλωρογενικό οξύ ανήκει στην οικόγενεια των εστέρων και παρουσιάζει ευεργετικές επιδράσεις και αυτό. Eπίσης, ο αφιλτράριστος καφές περιέχει διτερπένια τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί κατα το παρελθόν για αύξηση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα. Νεώτερες έρευνες δείχνουν οτι η κατανάλωση καφέ ίσως μπορεί να βοηθήσει σε :

• πρόληψη διάφορων ασθενειών που έχουν κάνουν με το κεντρικό νευρικό σύστημα οπως είναι η νόσος του Πάρκινσον, και η νόσος Alzheimer. Επιπλέον, μεγάλες έρευνες που διεξαχθηκαν στη Φιλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ και Ολλανδία, διαπίστωσαν οτι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι οι μηχανισμοί. Πειράματα , ωστόσο , σε ζώα, έδειξαν την ικανότητα της καφείνης να μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου. Επιπλέον, νεώτερες έρευνες έδειξαν οτι η μέτρια κατανάλωση καφέ, συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου Alzheimer

• Επιδημιολογικές ερευνες επίσης υπέδειξαν οτι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο ηπατικής βλάβης, κήρωσης του ήπατος ή ακόμα και καρκίνωμα, αν και οι μηχανισμοί δεν είναι ξεκάθαροι.

• Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτο οφείλεται κυρίως στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει ο καφές και οδηγεί στην μείωση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα , στην αυξημένη ευαισθησία ινσουλίνης και στην μειωμένη αποθήκευση λίπους.

• Αναφερθήκαμε προηγουμένως οτι ο καφές είχε ενοχοποιηθεί για την αύξηση καρδιαγγειακών παθήσεων κατα το παρελθόν. Επιστημονικές ωστόσο έρευνες, υποδεικνύουν οτι η κατανάλωση καφέ ίσως αυξάνει λίγο την πίεση του αίματος αμέσως μετά την κατανάλωση του, όμως μακροπρόθεσμα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφραγμάτων ίσως λόγω της ευεργετικής επίδρασης του χλωρογενικού οξέος στις αρτηρίες. Ωστόσο, οι απόψεις ακόμα διαφέρουν για το συγκεκριμένο θέμα

• Μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Πιό συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Διεθνές ινστιτούτο καρκίνου, βρέθήκε μικρότερηπιθανότητα προκλήσης καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του φάρυγγα και του εντέρου. Φυσικά η κατανάλωση καφέ ποτέ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο.

• Η καφείνη χρησιμοποιείται για την θεραπεία ορισμένων τύπων πονοκεφάλων, όμως υψηλές δόσεις, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

• Ο καφές είναι ιδιαίτερα τονωτικός. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αναστολή της καφείνης μέσω του αποκλεισμού των υποδοχέων της( Α1 και Α2Α). Αυτή η μείωση τςη αδενοσίνης οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, ντοπαμίνης και γλουταμινικού.

• Δεν βρέθηκε σχέση της κατανάλωσης καφέ και της μείωσης της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες.

• Παρόλα αυτά, βρέθηκε οτι ενδεχομένως η αυξημένη λήψη καφείνης κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σχετίζεται με αύξηση του αριθμού των αποβολών αλλά και βλάβης στην ανάπτυξη του εμβρύου

• Οσον αφορά το φαινόμενο του εθισμού, έχει γίνει αναφορά για εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης απο άτομα τα οποία έκοψαν απότομα την κατανάλωση καφέ. Παρόλα αυτά, η μέση κατανάλωση καφέ, δεν φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση αρνητικών επιδράσεων στην υγεία. Ομως η καθημερινή καφείνη σε ποσότητα 3 mg/kgr στον άνθρωπο, μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες παρενέργειες ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους. 
Θα πρέπει να αναφέρουμε οτι η μεγάλη κατανάλωση καφέ οδηγεί σε αύξηση της νευρικότητας, του άγχους, των αυπνίων ενώ προκαλεί εθισμό.


Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *