Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Σάκης Ντοβόλης στο ialmopia.gr: "Εξαιρετικός ο κόσμος της Αριδαίας"

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του μουσικού Σάκη Ντοβόλη από την Κοζάνη μέσα από το ialmopia.gr
 
Ποιός όμως είναι ο Σάκης Ντοβόλης;

Ο Σάκης Ντοβόλης έδειξε το ενδιαφέρον του για την Blues μουσική από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με την κιθάρα. Συνδυάζοντας την δυναμικότητα και την τεχνική του Stevie Ray Vaughan με την δική του μουσική προσωπικότητα, διαμόρφωσε ένα ξεχωριστό παίξιμο και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαρίστες των Blues. Έχει συμπράξει με τους δύο μεγαλύτερους κιθαρίστες της Ελληνικής blues σκηνής, Ηλία Ζάικο και Νίκο Ντουνούση, με τον θρύλο των Blues, Louisiana Red καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο, ετοιμάζει την 1η του δισκογραφική δουλειά, στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί Έλληνες και ξένοι Bluesmen. Ο Σάκης διδάσκει ηλεκτρική κιθάρα στο Ωδείο Δημήτρη Δημόπουλου στην Κοζάνη, απ’ όπου και έχει αποφοιτήσει ως πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών. 
Φέτος τον ακούσαμε στην Αριδαία και στο 8ο land of the sheep, ταξιδεύοντας μας στους ήχους της Blues μουσικής.  Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα ialmopia.gr επικοινώνησε μαζί του και  δέχθηκε ευχαρίστως να μας παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη.


Επιμέλεια - Συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής




- Σάκη ποιες οι εντυπώσεις σου στο 8ο land of the sheep στην Αριδαία;

Υπάρχουν, ευτυχώς, αρκετά αντίστοιχα events στην Ελλάδα και όσο περνάει ο καιρός βλέπω ότι γίνονται όλο και περισσότερα…Έχω παίξει σε αρκετά τέτοια events αλλά με το “Land of the sheep” νιώθω ότι έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Τα παιδιά που το διοργανώνουν είναι εξαιρετικά, και πλέον τους θεωρώ καλούς μου φίλους. Είχα παίξει ξανά στο 6ο “Land of the sheep” και διακρίνω μια σαφέστατη θα έλεγα βελτίωση όσο περνάει ο καιρός, σε όλους τους τομείς. Οι διοργανωτές, συνεχώς προσπαθούν για το καλύτερο και φυσικά ο κόσμος της Αριδαίας και όχι μόνο, τους στηρίζει σε αυτή τους την προσπάθεια. Το ίδιο κάνω και εγώ από την μεριά μου, βοηθώντας τους όποτε αυτοί μου το ζητήσουν.


- Πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται τέτοιου είδους φεστιβάλ γεμάτα μουσική;


Πολύ! Πάρα πολύ σημαντικό θα έλεγα! Και όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι ευτυχές το γεγονός ότι “ξεφυτρώνουν” όλο και περισσότερα κάθε χρόνο! Και εδώ θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι ακόμα περισσότερο που τα περισσότερα από αυτά τα φεστιβάλ, προωθούν εναλλακτικά είδη μουσικής. Και δεν μου αρέσει καθόλου να χρησιμοποιώ τον όρο “εναλλακτικά”, για είδη όπως το ροκ, τα μπλούζ, το μέταλ, αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα στην οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ευτελή είδη μουσικής και αναπόφευκτα ο κόσμος κατηγοριοποιεί τα παραπάνω είδη ως εναλλακτικά, κάτι που δεν συμβαίνει τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, στην Ευρώπη και στην Αμερική.



- Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα; Ετοιμάζεις κάποια δισκογραφική δουλειά;

Τα τελευταία 5 χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, είχα μια μπάντα, τους BLUESBONE, με την οποία έκανα αρκετά πράγματα, κατά βάση συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και ένα Demo album. Πλέον συνεχίζω μόνος μου σαν solo- artist, με ένα power trio το οποίο έχει ένα αρκετά πιο Blues-Rock ύφος από την προηγούμενη μπάντα μου και έχει ως βάση του επιρροές από το λεγόμενο Texas Blues. Από δισκογραφικής πλευράς, ετοιμάζω το 1ο μου album, με τίτλο “introduction”, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο δικά μου κομμάτια και καθόλου διασκευές. Επίσης, σε αυτό το album, θα έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχουν κάποιοι Έλληνες “θρύλοι” των Blues, όπως ο Ηλίας ο Ζάικος, αλλά και κάποιοι αμερικανοί όπως είναι ο Wes Jeans, o Eric Tessmer αλλά και ο πρώην μπασίστας του μεγάλου Joe Bonamassa, Eric Czar. Η δουλειά αυτή πιστεύω πως θα είναι έτοιμη τέλος Σεπτεμβρίου.


- Σας είδαμε πάνω στη σκηνή με έναν διαφορετικό "blues αέρα". Θέλεις να μας πεις τι σημαίνει αυτό το είδος της μουσικής για σένα;

Ίσως αυτό που θα πω ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά το Blues ευθύνεται για αυτό που είμαι σήμερα, όχι μόνο σαν κιθαρίστας ή μουσικός, αλλά και σαν άνθρωπος. Επίσης το Blues είναι αυτό που με έκανε να ασχοληθώ αποκλειστικά με την μουσική και να ζω από αυτή! Έτσι λοιπόν, νιώθω πολύ τυχερός σαν άνθρωπος, που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτό το είδος σε αρκετά μικρή ηλικία και εν τέλει να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό. Οι άνθρωποι που έπαιξαν και παίζουν Blues, από τον Son House μέχρι και τον Joe Bonamassa, πιστεύω ότι έχουν κάτι ξεχωριστό. Γι αυτό και παίζουν Blues! Η μουσική αυτή, από μόνη της έχει κάτι ξεχωριστό από όλα τα άλλα είδη. Θεωρώ λοιπόν ευθύνη μου, να κρατήσω και εγώ, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες Bluesmen, ζωντανό το Blues, και ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου αυτό το είδος δεν είναι σε καθόλου καλή μοίρα.

- Ποιο είναι το πιο απρόβλεπτο πράγμα που σου συνέβη πάνω στη σκηνή σε κάποιο από τα Live σου;

Δεν ήταν ακριβώς πάνω στην σκηνή, αλλά ήταν σίγουρα απρόβλεπτο και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Σε ένα live στο Διδυμότειχο, είδα δύο δίδυμα αδέρφια, με τους οποίους πλέον είμαστε καλοί φίλοι, να ξεσπάνε κυριολεκτικά σε κλάματα, να μου φωνάζουν «μη σταματάς, παίξε», και να ανάβουν κεριά στην μνήμη του Stevie Ray Vaughan αφήνοντας τα στα πόδια μου, την ώρα που εγώ έπαιζα το κομμάτι “The sky is crying” του Albert King! Ειλικρινά, δεν έχω δει άλλον άνθρωπο να αγαπάει τόσο τα Blues! Με συγκίνησαν πάρα πολύ, έμεινα κυριολεκτικά άναυδος από αυτή τους την αγάπη, χαίρομαι πάρα πολύ που τους γνώρισα, και ανυπομονώ να ξαναπαίξω γι’ αυτούς!!



*Το ialmopia.gr ευχαριστεί θερμά τον Σάκη για το χρόνο και την καλή του διάθεση και του εύχεται κάθε είδους επιτυχία.

1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *