Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Βήμα - βήμα η διαδικασία για να βρείτε τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

- Με τους δικούς του... ρυθμούς ενημερώνει το σύστημα το Υπουργείο Οικονομικών, πολλά τα προβλήματα και οι παραλείψεις στις δηλώσεις - Όσα πρέπει να ξέρετε και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση λαθών
Σε εξέλιξη είναι από την Παρασκευή η διαδικασία ανάρτησης στο Taxinet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

Η διαδικασία των αναρτήσεων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του μήνα Αυγούστου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να εισέλθουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXISNET και με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος των φόρων που θα πληρώσουν καθώς και για το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με τα οποία θα ενημερώνονται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014.

Στην ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κάθε ακίνητο και το συγκεντρωτικό ποσό το οποίο οφείλουν στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου.

Τα εκκαθαριστικά, έχουν ημερομηνία βεβαίωσης φόρου Ιουλίου (31/7) και όχι Αυγούστου, που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε δόσεις.

Η διαδικασία βήμα – βήμα
Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Κάντε κλικ στο πάνω δεξί μέρος στο πεδίο «Ο λογαριασμός μου».
Εισάγετε τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού στο Taxis.
Επιλέξτε «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση»
Κατόπιν «Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης. Εκεί εμφανίζεται το συνολικό ποσό της οφειλής.
Προεπιλεγμένο είναι το κουμπί «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων», οπότε στο κάτω μέρος της σελίδας είναι εμφανείς οι δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.
Επίσης μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Ταυτότητα οφειλής». Από τη σελίδα που θα ανοίξει μπορείτε να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατώντας το κουμπί «Εκτύπωση».
Το Σημείωμα για Πληρωμή περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής». Η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού.
Με εκτυπωμένη τη σελίδα αυτή μπορείτε να πληρώνετε την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
Τα 9 πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας.
Για την αποφυγή λαθών, ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ως προς την αναγραφή της σωστής «Ταυτότητας Οφειλής».
Σε περίπτωση που επιθυμείτε στο «Σημείωμα για Πληρωμή» να μην εμφανίζονται ποσά, επιλέξτε το κουμπί «Εκτύπωση χωρίς Ποσά».
Πατήστε το κουμπί «Στοιχεία Οφειλών» για να επιστρέψετε στην Εικόνα Οφειλών.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων περίπου 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ που έχει καταλογισθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και αυτό διότι υπολογίζεται περί τα 500 και πλέον εκατ. ευρώ δεν θα καταβληθούν και θα οδηγηθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι παγίδες

Με τα νεύρα των… παντρεμένων φαίνεται πως παίζει το TAXISnet αφού ζευγάρια δεν μπορούν να βρουν το εκκαθαριστικό του φόρου όταν ο καθένας έχει ακίνητο ή μερίδιο στο όνομα του.

Επίσης ''ξέχασαν'' να κάνουν ανάλυση ποσών με συνέπεια να μην ξέρει κανείς εάν έχει γίνει λάθος στις χρεώσεις.

Προσοχή για τους έγγαμους που έχει η γυναίκα ακίνητο στο όνομα της (η μερίδιο). Δεν φαίνεται με την διαδικασία που αναγράφεται παραπάνω. Πρέπει να πάτε στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου Ε9 , να επιλεγεί το ΑΦΜ της συζύγου και εκεί υπάρχει το pdf με την ειδοποίηση.

Θα πρέπει ακόμη να σημειώσουμε πως τα κενά διαμερίσματα χωρίς ρεύμα, που δεν πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, τώρα πληρώνουν.

Σχέδιο για 7 δόσεις

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σχεδιάζεται ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον φόρο.

Εφόσον βεβαιωθούν ποσά άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά δεν θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά θα εξεταστεί το θέμα συνολικά στο πλαίσιο των μειώσεων στη φορολογία. Ειδικότερα, οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αφορούν:

1. Δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο (7 δόσεις) από τα 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό, διότι υπάρχει φόβος ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Σημειώνεται ότι ο πήχυς από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ έχει μπει πολύ ψηλά. Δηλαδή υπολογίζεται να εισπραχθεί το 82% του φόρου ακινήτων που θα βεβαιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, πρέπει να επιβληθούν - βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους τη στιγμή που τρέχει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Τα ανωτέρω γεγονότα προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο και για αυτό τον λόγο «κρατούν μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.

2. Μειώσεις ΕΝΦΙΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει τη δεδομένη στιγμή οποιαδήποτε μείωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και αν οι εισπράξεις είναι υψηλότερες από αυτές που είχαν υπολογισθεί αρχικώς. Οπως προαναφέρθηκε, εκφράζεται φόβος για την εισπραξιμότητα του φόρου ενώ τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, ακόμα και αν βεβαιωθούν φόροι άνω των 200 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν σκέψεις αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους.

Ωστόσο, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που αφορά τις μειώσεις των φορολογικών βαρών θα ενταχθεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Οι μειώσεις αυτές θα υλοποιηθούν από το 2015 εφόσον συναινέσουν και οι πιστωτές της χώρας και αφού καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για περίπου ένα εκατ. φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και αυτό, διότι οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013 θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Επίσης, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).




Πηγη:newsit

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *