Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τεχνικό Επιμελητήριο - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για τα δημόσια έργα από το πολυνομοσχέδιο

Να αποσύρει άμεσα όλες τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις, που αφορούν την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων έργων και μελετών και προωθούνται εν μέσω θέρους, με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό, καλεί την κυβέρνηση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Παράλληλα, την καλεί να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με το ΤΕΕ, τους συλλόγους των μελετητών και τις εργοληπτικές οργανώσεις, έχοντας ώς βάση συζήτησης τα πορίσματα των επιτροπών, που συνέστησε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και ∆ικτύων (ΥΠΥΜΕ∆Ι). Έτσι, θα μπορεί να προβεί στη συνέχεια στις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις, χωρίς αστοχίες και προχειρότητες.

Πρόκειται για τις διατάξεις, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας” και προωθούνται αιφνιδιαστικά, χωρίς πειστικά επιχειρήματα για την ύπαρξη επείγουσας ανάγκης και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Εγκυμονούν δε, σοβαρούς κινδύνους για την επαγγελματική επιβίωση χιλιάδων μηχανικών, καθώς μεταφέρουν το κέντρο βάρους της παραγωγής του τεχνικού έργου από τις οργανωμένες και πιστοποιημένες τεχνικές εταιρείες στους αεριτζήδες, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στα συμφέροντα που λυμαίνονται το ευρωπαϊκό χρήμα να δρουν μέσω μιας νομιμοφανούς διαδικασίας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρακολουθεί με έκπληξη και απογοήτευση τον καταιγισμό αντίστοιχων νομοθετικών παρεμβάσεων (π.χ., τροπολογίες για όρια πτυχίων, διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο για την ΕΑΑ∆ΗΣΥ κλπ). Αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο, που με πρωτοβουλία του ΥΠΥΜΕ∆Ι έχουν συσταθεί επιτροπές με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων επαγγελματικών-επιστημονικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων. Οι επιτροπές αυτές έχουν καταλήξει σε πορίσματα, που προτείνουν βελτιώσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο για την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων έργων και την εκπόνηση μελετών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *