Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Καρασμάνης: «Εγγυητής της διατροφικής επάρκειας στην Ελλάδα η Οικογενειακή Γεωργία»

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 16 Οκτωβρίου



«Η ελληνική γεωργία είναι συνυφασμένη με το θεσμό της οικογένειας. Διαχρονικά η γη αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα που έθρεφε τα μέλη του νοικοκυριού, εξασφαλίζοντας επάρκεια αγαθών ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.



Σήμερα η οικογενειακή μορφή γεωργίας δεν αποτελεί απλά έναν τρόπο οργάνωσης της παραγωγής αλλά και μια σταθερή αξία, που όλοι μας οφείλουμε να υπηρετούμε. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε παράγεται παγκοσμίως το 70% της τροφής των ανθρώπων και το 40% περίπου των νοικοκυριών εξαρτώνται άμεσα από αυτή τη δραστηριότητα.



Ειδικότερα στη χώρα μας, η οικογενειακή γεωργία αποτέλεσε και αποτελεί στήριγμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και πυξίδα για τις όποιες αποφάσεις ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύεται μέσω των άμεσων ενισχύσεων της καινούργιας ΚΑΠ και από το λεγόμενο δεύτερο Πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.



Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιμετωπίζουμε την κάθε οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση ως μια δυναμική επιχειρηματική μονάδα, με δυνατότητα διασφάλισης της διατροφικής επάρκειας και της παραγωγής ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον.



Έτσι το μήνυμά μας για τη φετινή «Παγκόσμια Μέρα Διατροφής» δεν μπορεί να είναι άλλο από ότι, μέσα από την οικογενειακή γεωργία μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια για την τωρινή και τις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τη φύση και το περιβάλλον. Σε μια εποχή, όπου η λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού αποτελεί το ζητούμενο για την παγκόσμια κοινότητα, η στροφή σε δυναμικές οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι η απάντηση.



Σήμερα, από τη μεριά μας βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή. Προχωρούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία και εκδίδουμε απόφαση προκειμένου οι μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες να μπορούν πλέον να παράγουν και να διακινούν από μόνες τους ιδιοπαραχθέντα παραδοσιακά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *