Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

H τέχνη ένας «δολιοφθορέας» της ήττας - γράφει ο Κώστας Δανάς

H τέχνη ένας «δολιοφθορέας» της ήττας - γράφει ο Κώστας Δανάς για την ηλεκτρονική εφημερίδα ialmopia.gr




«Μια πεποίθηση είναι στέρεη όταν αντιστέκεται στην συνείδηση».

Κάθε φορά που αναφέρομαι στην Τέχνη, αισθάνομαι αιχμάλωτος μιας αφόρητης υποκειμενικότητας και της μόνιμης αμφιβολίας, για το αν της ανήκω, εγώ ένας απλός στιχοπλάστης.

Η Τέχνη προτείνει μια ανοίκεια ερμηνεία για την ζωή. Είναι η άρνηση της κατάφασης, στην υπαγορευμένη καθημερινότητα!

Αυτό ίσως την καθιστά ένα δυναμικό χώρο ρήξης με την κοινωνία και τις παγιωμένες αντιλήψεις. Οφείλει ν’ ακούει την εποχή και να δημιουργεί την μέθεξη* με το μέλλον, όσο κι αν αυτό βασίζεται στο παρελθόν. Θεωρώ πως η τέχνη εκκολάπτεται μέσα στις σκοτεινές εκατόμβες του ατόμου, γι’ αυτό κοιτώ πάντα με καχυποψία και συχνά αντιμάχομαι τις τάσεις και τα ρεύματα στην ιστορία της Τέχνης, καθώς και τις υπερπαραγωγές υποκουλτούρας που δημιουργούν οι λαμπεροί δρόμοι των ΜΜΕ.

Ένα σημαντικό έργο τέχνης μαρτυρά την αιτία της ύπαρξής του, μόνο μέσα από το αποτέλεσμά του κι απ’ την τελική του υπόσταση!

Σε αντίθετη περίπτωση θα το πετάξει ο χρόνος στην λήθη της ιστορίας!

Η υψηλή τέχνη είναι ζυμωμένη με την αγωνία, τον θάνατο, την παραφροσύνη, τον έρωτα και την ελπίδα του ανθρώπου! Η Τέχνη οφείλει να είναι ο εφιάλτης των απαγορευμένων ονείρων μας! Πρέπει να ζει η Τέχνη σαν αλήτης που γνωρίζει τους σκοτεινούς μας δρόμους και μας αποκαλύπτει στιγμιαία, το αιώνιο, το ηθικό, το υπερβατικό.

Στους στίχους μου κάθε προσπάθειά μου είναι και μια μοναχική διερεύνηση του υλικού ίχνους πάνω στον καμβά. Παρακολουθώ πολλές φορές με αγωνία την κατάδυσή μου στο χάος και στα όνειρά μου και με το ένστικτο, αναμένω την ανάδυση ενός αποτελέσματος που θα με καθησυχάσει και θα τύχει της συγκατάβασης της Μαγδαληνής!

Έτσι θ’ αναδειχθεί με βεβαιότητα το όραμά μου, το οποίο ποτέ δεν ήταν σαφές………

Το αντικείμενο των στίχων μου και της ζωγραφικής μου, είναι φορτισμένο με τα συναισθήματα της ήττας! Ζωγραφίζω ηττημένους, γράφω στίχους για τους ηττημένους, αδιαφορώ για τους νικητές! Ανήκω σ’ αυτούς που ζουν το δέος της ελπίδας! Ο άνθρωπος ζει για να ηττηθεί και η τέχνη είναι ο «δολιοφθορέας», αυτής της συνθήκης!
 

Κώστας Δανάς. ιατρός για την ηλεκτρονική εφημερίδα ialmopia.gr

*Μέθεξη: Η επικοινωνία του αισθητού κόσμου, με τον κόσμο των ιδεών,
των αρχετύπων καθώς και η επικοινωνία των ιδεών μεταξύ τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *