Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ελληνικό Πανεπιστήμιο: Ώρα 0 παρά 5 - Άρθρο του Ανδρονίκου Κων/νου

Ελληνικό Πανεπιστήμιο: Ώρα 0 παρά 5 - Άρθρο του Ανδρονίκου Κων/νου για την ηλεκτρονική εφημερίδα ialmopia.gr


Τα τελευταία 24ωρα, τρεις ειδήσεις προερχόμενες από το χώρο της παιδείας, και συγκεκριμένα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, με προβλημάτισαν έντονα.

Φοίτησα κι εγώ σε ΑΕΙ της χώρας μας κι οφείλω να παραδεχτώ ότι πέρα από τις γνώσεις που εξέλαβα, εγώ και οι συνάδελφοί μου καθώς τις πολλές όμορφες στιγμές στη διάρκεια της φοιτητικής ζωής, το ελληνικό πανεπιστήμιο μας χάρισε και πολλές σκηνές παραλόγου καθώς κι αρκετές «αργίες», λόγω καταλήψεων (στο τμήμα μου ευτυχώς αυτό το φαινόμενο συνέβη μόνο μία φορά, πριν μια διετία με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» στα σκαριά…). Η εικόνα των κατειλημμένων τμημάτων, που επαναλαμβάνεται, όλο και πιο τακτά τα τελευταία χρόνια δεν μου προκαλεί έκπληξη. Μου προκαλεί θλίψη…

Είναι θλιβερό τον 21ο αι. να καταλαμβάνεις το πανεπιστήμιο, τον τελευταίο ίσως χώρο, ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όσο το έχουν αφήσει ανέπαφο κι αυτό το μεγάλο αγκάθι που λέγεται «παρατάξεις»… Ας μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Μεγάλη ευθύνη έχουν αυτά τα παιδιά, που γίνονται φερέφωνα της πρακτικής των κομμάτων εντός του πανεπιστημίου. Όπως επίσης είναι θλιβερό, τα απορρίμματα να πνίγουν τους διαδρόμους του. Ωστόσο , το να αδειάζεις σκουπίδια, στην έδρα του αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ , ο οποίος είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνος γι’ αυτό, σε κάνει όμοιό του.

Όπως σε κάνει όμοιο και με τους δύο αυτούς αλήτες (ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μου ήρθε στο μυαλό στο άκουσμα των γεγονότων) στη Θεσ/νικη, όπου από τη μία έχουμε έναν τ. αντιπρύτανη, ο οποίος θέλει να φασιστοποιηθεί το πανεπιστήμιο κι από την άλλη έναν «ψιλικατζή» (όπως αυτοαποκαλούταν), ο οποίος περνούσε επί 14 (!) χρόνια φοιτητές, λαμβάνοντας γι’ αυτή του την υπηρεσία φακελάκι και μάλιστα με τιμοκατάλογο για τον κάθε βαθμό. Όσο πιο πολλές δηλαδή οι παροχές υπηρεσιών, τόσο μεγαλύτερο και το ποσό. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα συνεργεία και τους οίκους ανοχής… Άνθρωποι (αν κάποιος μπορεί να τους αποκαλέσει έτσι), που οδηγούν το πανεπιστήμιο, στην πλήρη απαξίωση και στην εν τέλει ιδιωτικοποίηση του.

Δηλώνω κατά της ιδιωτικοποίησης, κατά των καταλήψεων, κατά των υποκειμένων που έχουν καταλάβει πανεπιστημιακές έδρες, εφ’ όρου ζωής, χωρίς να τις αξίζουν.

Στις μέρες μας οι μορφές διαμαρτυρίας έχουν εξελιχθεί. Πλέον μέσω του διαδικτύου συλλέγονται υπογραφές για το οποιοδήποτε αίτημα ή ψήφο. Ακόμα χρειάζεται διάλογος. Να αξιοποιήσουμε αυτές τις άκρως δημοκρατικές δυνατότητες. Αν θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο να συνεχίσει να υπάρχει, θα αγωνιστούμε για να το βελτιώσουμε και όχι να του δώσουμε την χαριστική βολή. Γι’ αυτό ας εξαλείψουμε παλαιού τύπου «έθιμα»...

Ελληνικό Πανεπιστήμιο: Ώρα 0 παρά 5 - Άρθρο του Ανδρονίκου Κων/νου για το ialmopia.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *