Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Πέλλας Μαριάννα Δουλγερίδου αποκλειστικά στο ialmopia.gr

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Με αφορμή την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων της Αλμωπίας, το ialmopia.gr επικοινώνησε με την Μαριάννα Δουλγερίδου, η οποία απάντησε στα ερωτήματα μας. Η κ. Δουλγερίδου είναι πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, ενώ 20 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός του κλάδου Νομικών-Πολιτικών Επιστημών.




Επιμέλεια - συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής



- Ως Πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, ποσο σοβαρά πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα για τους μαθητές και τους καθηγητές στα σχολεία μας;



Είναι τόσο σοβαρό όσο σημαντικό και ουσιαστικό θέμα μπορεί να είναι η καθημερινή ζωή και εκπαίδευση ενός παιδιού στο σχολείο, και ειδικά σε αυτούς τους καιρούς της οικονομικής κρίσης και ανέχειας που βιώνουμε.


- Τι μπορείτε να κάνετε εσείς από τη μεριά σας για να δώσετε μια οριστική λύση στα ζητήματα αυτά;


Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε ψυχολογικά και ουσιαστικά τους μαθητές που έχουν ανάγκη, πάντα σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων-με την απαραίτητη διακριτικότητανα βοηθάμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Γι αυτό επιζητούμε να έχουμε τη συχνή και καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να καλύπτουμε με τη μικρή οικονομική δύναμη που έχουμε, κάποιες ανάγκες που άλλοι υπεύθυνοι φορείς υποχρεούνται εκ του νόμου να καλύπτουν. Και βέβαια η σημαντικότερη συνεισφορά μας πιστεύω πως είναι η ανάδειξη των προβλημάτων, πιέζοντας τους υπεύθυνους φορείς, επειδή το πρόβλημα είναι πολιτικό και η λύση του, δε μπορεί παρά να είναι πολιτική!


- Έχετε την στήριξη των Δήμων του Νομού και της Περιφέρειας σε όλο αυτό ή αγωνίζεστε μόνοι σας;


Η χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων είναι καθαρά ευθύνη των Δήμων και οι Δήμοι, ως γνωστόν, χρηματοδοτούνται απο το Υπουργείο Εσωτερικών. Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη μόνο για την οικοδόμηση σχολικών κτιρίων. Στις 23/7/2014 διατέθηκαν στους Δήμους για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων 20 εκατομμύρια ευρώ,...για τα σχολεία όλης της χώρας! Πώς σας φαίνεται;


- Ποιες μπορεί ναι είναι οι συνέπειες της μη παρέμβασης από τους αρμόδιους φορείς και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα σχολεία της περιοχής μας και γενικότερα την εκπαίδευση των παιδιών μας;


Οπως αντιλαμβάνεστε ο Δήμος δε μπορεί να μη διαθέσει τα χρήματα που του παραχωρούνται για το σκοπό αυτό, μετά το θέμα μετατοπίζεται στις επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα διαχειριστούν αυτά τα λιγοστά χρήματα... Οι επιπτώσεις τώρα, είναι προφανείς,.. Ποιός άνθρωπος στη γη μπορεί να συγκεντρωθεί και να αποδώσει στη μελέτη του όταν κρυώνει; Η οποιαδήποτε εκπαιδευτική λειτουργία εμποδίζεται ή και αναστέλεται κάτω απο αυτές τις συνθήκες. Πραγματώνεται σε χαμηλό επίπεδο επειδή η εκπαιδευτική διαδικασία επηρεάζεται απο όλους του παράγοντες που επικρατούν ανα πάσα στιγμή! Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι αυτά είναι γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση και δε μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σα να μην υπάρχουν, ή κάποιοι να λένε οτι ανακαλύψαμε την Αμερική! Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα παιδιά κι εμείς δε μπορούμε να αδιαφορούμε,αντίθετα πρέπει να διεκδικούμε τα αυτονόητα..!


ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *