Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι πολιτικές πρώτες του 2014 [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Από την κάθοδο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με άλλο όνομα και έμβλημα από ιδρύσεώς του μέχρι την μήνυση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον βουλευτή Παύλο Χαϊκάλη. Αυτές είναι οι πολιτικές στιγμές που έκαναν "πρεμιέρα" στην Ελλάδα το 2014 (Pics)



Ένας χρόνος φτάνει στο τέλος του και μας αφήνει κληρονομιά πολιτικές πρωτιές. Γεγονότα που συμβαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή της χώρας και τα οποία είναι σαφώς ενδεικτικά του γεγονότος πως βιώνουμε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων, που προκαλεί εντάσεις, αναταράξεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το 2014 είναι άλλωστε και χρονιά εκλογών, αφενός μεν των Περιφερειακών και Δημοτικών που έγιναν "πακέτο" με τις Ευρωεκλογές και αφετέρου της Προεδρικής εκλογής που μας αφήνει παρακαταθήκη πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες, με την αυγή του νέου έτους.


Ποια είναι όμως εκείνα τα γεγονότα που σημαδεύουν τη χρονιά που φεύγει ως πρωτοφανή και πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της Ελλάδας μέχρι και σήμερα;
Ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής




Η Χρυσή Αυγή ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων που στηρίζει στις επικείμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Μεταξύ αυτών φυσικά ανακοινώνεται και το όνομα του Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο της Αθήνας.




Η υποψηφιότητά του εκπροσώπου τύπου της Χρυσής Αυγής αποτελεί από μόνη της μια πρωτοτυπία, αφού πρόκειται για τον πρώτο υποψήφιο εναντίον του οποίου βαραίνουν ήδη από το περασμένο φθινόπωρο του 2013, οι κατηγορίες της ένταξης σε και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ο Ηλίας Κασιδιάρης όχι μόνο θα εκλεγεί, με το συνδυασμό του να λαμβάνει 16% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, αλλά θα είναι και ο πρώτος αρχηγός δημοτικής παράταξης που θα οδηγηθεί στα τέλη Αυγούστου στην ορκωμοσία με χειροπέδες.
Το ΠΑΣΟΚ πέθανε! Ζήτω... το ΠΑΣΟΚ!




Η περίφημη κίνηση των 58 καταλήγει τελικά στην ίδρυση μιας πλατφόρμας που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς με την ονομασία Ελιά. Σε αυτή προσχωρούν μια σειρά από ομάδες, με καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ και τελικά και το ίδιο το άλλοτε κραταιό σοσιαλιστικό κίνημα.




Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ απεμπολεί τα σύμβολά, καθώς και το ίδιο του το όνομα και αποφασίζει να κατέβει στις εκλογές υπό τη σκέπη της Ελιάς. Το αποτέλεσμα για άλλους αποτελεί λόγο πανηγυρισμών, υπό το πρίσμα των αυστηρών μαθηματικών όμως, είναι η χειρότερη επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές και η πρώτη φορά που λαμβάνει μονοψήφιο ποσοστό (8%).
Πρωτιά της Αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής




Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση μουδιασμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πως δύσκολα μπορεί να περάσει το μήνυμα της αλλαγής που επιθυμούσε μέσω της κάλπης, με αρκετούς από τους υποψηφίους του να αποκλείονται από τη δεύτερη Κυριακή. Φωτεινή εξαίρεση και φυσικά Περιφέρεια σταθμός στην οποία μπορεί να βασίσει τη δυναμική του, η Αττική, όπου η υποψήφιά του Ρένα Δούρου κόβει πρώτη το νήμα του πρώτου γύρου.




Η μέχρι πρότινος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η πρώτη γυναίκα Περιφερειάρχης Αττικής (και η πρώτη Περιφερειάρχης εν γένει, αφού πριν η Ελλάδα χωριζόταν αυτοδιοικητικά σε νομούς) από κόμμα της αριστεράς, κερδίζοντας στο φότο φίνις τον απερχόμενο νομάρχη Γιάννη Σγουρό με 50,82% των ψήφων.
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σημειώσατε 1 στις Ευρωεκλογές




Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συνδυαστεί με την εκλογή των Ελλήνων εκπροσώπων του ευρωκοινοβουλίου. Σε ένα κλίμα που δεν θυμίζει καθόλου παλιότερες Ευρωεκλογές, όπου και η ψήφος θεωρούνταν κατά το κοινώς λεγόμενο "χαλαρή", ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να επικρατήσει της ΝΔ.




Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα σηματοδοτήσει άλλη μια πρωτιά για το 2014 στα πολιτικά πράγματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας, ένα κόμμα της αριστεράς θα ανακηρυχθεί πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Άλλωστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι και το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκτοτε, προκειμένου να ζητά επίμονα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Πρώτη φορά σταυρός προτίμησης και όχι λίστα

Οι ευρωεκλογές του 2014 είχαν ακόμα μία πρωτιά, αφού για πρώτη φορά ψηφίσαμε με σταυρό προτίμησης κι όχι με λίστα ως είθισται μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει, ότι τους ευρωβουλευτές επιλέγουν οι πολίτες κι όχι τα κόμματα στα οποία ανήκουν και δη οι αρχηγοί τους. Για την ψήφο με σταυρό προτίμησης, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, προχώρησε στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι "η κοινωνία θα έχει τον πρώτο λόγο πλέον, για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην Ευρωβουλή".




Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, που προέκυψαν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η καθολική ανανέωση των εκλεγμένων Ελλήνων Ευρωβουλετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα σημειώθηκε 100% ανανέωση των προσώπων, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές του 2009 να μην επανεκλέγονται.
Μανώλης Γλέζος, ο γηραιότερος του Ευρωκοινοβουλίου

Από τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, προέκυψε ακόμα μία πρωτιά. Αυτή της εκλογής του γηραιότερου ευρωβουλευτή, Μανώλη Γλέζου, σε ηλικία 92 ετών.




Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο γηραιότερος μεταξύ των συναδέλφων του στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον νεότερο εκλεγμένο ευρωβουλευτή, τον Δανό Andres Vistisen, να είναι κατά 66 χρόνια μικρότερός του.
Η πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος στην Ελλάδα




Έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που προέκυψε από τον ανασχηματισμό της 8ης Ιουνίου, η επιλογή της Σοφίας Βούλτεψη ως κυβερνητικής εκπροσώπου. Η κυρία Βούλτεψη έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον Σίμο Κεδίκογλου.




Μέχρι και την τελευταία στιγμή, η ανακοίνωση του ονόματός της αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό και κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό. Η νέα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε τότε, πως την κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και της ζήτησε να αναλάβει χρέη εκπροσώπου.
Πρωθυπουργός μηνύει βουλευτή σε υπόθεση "απόπειρας χρηματισμού"




Μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διαφαινόμενη έλλειψη της απαιτούμενης πλειοψηφίας που θα της επιτρέψει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης καταγγέλλει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές απόπειρα χρηματισμού του, προκειμένου να ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ο κ. Χαϊκάλης αναφέρει πως ο φερόμενος ως μεσάζοντας για την απόπειρα δωροδοκίας, ισχυρίζεται πως έχει έρθει σε επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.




Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη πρωτοφανές για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει μήνυση για την υπόθεση, αποτελώντας τον πρώτο πρωθυπουργό που μηνύει βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου στα πολιτικά χρονικά.


πηγη: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *