Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Νερό: 11 μικρά μυστικά για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

Κάθε οργανισμός ο οποίος είναι ζωντανός, χρειάζεται νερό για να ζήσει. Είναι, ίσως το μοναδικό στοιχείο που όταν μπαίνει στον οργανισμό μας, δεν δίνει ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, αλλά προσφέρει όλα τα πολύτιμα του στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας άνθρωπος, ζει 45-60 μέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόνο 9-12 μέρες το πολύ χωρίς νερό. Η Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (MSc) μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής, το νερό, και τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.

Γενικά, το νερό αποτελεί το 60% του ανθρώπινου βάρους και το 75% της συνολικής μάζας των μυών. Από νερό αποτελείται το μεγαλύτερο ποσοστό σημαντικότατων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Ένας μέσος ενήλικας, καταναλώνει περίπου1 τόνο νερό ετησίως, δηλαδή, αναλογικά 15 έως 20 φορές το σωματικό του βάρος.

Πως συσχετίζεται η απώλεια υγρών με την υγεία μας;
Διάφορες έρευνες επιβεβαιώνουν πως η απώλεια υγρών συνδέεται άμεσα με την υγεία.
Τα μειωμένα επίπεδα υδάτωσης φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης. Η αφυδάτωση είναι ενδεχομένως υπεύθυνη για κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, μέσω αύξησης αιματοκρίτη & ιξώδους του πλάσματος, ενώ φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία. Τα μειωμένα επίπεδα υδάτωσης επιδρούν αρνητικά στη διάθεση σε άνδρες και γυναίκες. Συνεπώς, το επίπεδο υδάτωσης φαίνεται να σχετίζεται με παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζονται άμεσα από την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, συνεπώς με την Καρδιαγγειακή Λειτουργία.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;
Οι περισσότεροι έχετε ακούσει τη σύσταση ότι πρέπει να καταναλώνετε 8 ποτήρια ή αλλιώς 2 λίτρα νερού ημερησίως για να καλύψετε τις ανάγκες σας, να ενυδατώσετε τον οργανισμό, να εκτελεστούν στο σώμα διάφορες λειτουργίες και γιατί όχι να χάνετε και βάρος. Έτσι λοιπόν, μπαίνετε στη διαδικασία να μετράτε ξανά και ξανά τα ποτήρια σας μέχρι να φτάσετε το σημαντικό όριο των 8 ποτηριών. Όμως, διάφοροι ερευνητές έχουν, κατά καιρούς, διατυπώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως ωφελούν την υγεία.

Τι πραγματικά ισχύει;
Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό, ανάλογα το φύλο, την ηλικία, τη σωματική του δραστηριότητα αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης, το νερό μπορεί να αποτελεί μία κύρια επιλογή αλλά δεν είναι και το μοναδικό μέσο ενυδάτωσης. Στην πραγματικότητα νερό προσλαμβάνουμε από όλα τα υγρά ροφήματα, όπως καφέ, τσάι, χυμοί αλλά και από διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει υπολογιστεί ότι το 20-30% των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά προέρχεται από τα στερεά τρόφιμα, ενώ το 70-80% από το νερό και τα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται ημερησίως. Οι νέες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2010, αναφέρουν ότι η ημερήσια επαρκή πρόσληψη νερού είναι για τις γυναίκες τα 2 λίτρα, ενώ για τους άνδρες τα 2,5 λίτρα προερχόμενη όμως, όχι μόνο από το πόσιμο νερό αλά και από τις υπόλοιπες πηγές (τρόφιμα).

Επομένως, πέρα από το νερό καταναλώστε και άλλα μη αλκοολούχα ποτά ημερησίως, αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό, εξασφαλίζοντας έτσι την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας και καλύπτοντας τις προσωπικές σας ανάγκες.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ενυδάτωση σε μας αλλά και στα παιδιά μας χωρίς να πιούμε «σκέτο» νερό:
Πολλοί, αισθάνονται πως δεν μπορούν να καταναλώσουν πάνω από μια μικρή ποσότητα νερού και ψάχνουν τρόπους να ενυδατωθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί αναντικατάστατη πηγή ενυδάτωσης και κανένα άλλο ρόφημα ή ποτό δεν μπορεί να το αντικαταστήσει.

Τα παρακάτω τρικ ενυδάτωσης, που θα βοηθήσουν ακόμα και τους «εχθρούς» του νερού, να ενυδατωθούν σωστά.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πλούσια σε νερό, καταναλώστε άφθονα λοιπόν!
  • Ένα ρόφημα ανθρακούχου μεταλλικού νερού με φυσικό χυμό (μίξη), θα σας δώσει την αίσθηση του αναψυκτικού,με την ευεργετική ικανότητά του να σας ενυδατώνει.
  • Το τσάι, συμβάλει στην ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού, αρκεί να είναι σε λογικές δόσεις. Αυτό λόγω του ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία και προκαλεί κατακράτηση υγρών.
  • Μια κρύα σούπα ή ένα smoothie μπορεί να συμβάλει θετικά την προσπάθειά σας.
  • Το ξινόγαλο, το γάλα ή το γιαούρτι, είναι πολύ καλή πηγή νερού.
  • Μέσα σε ένα λίτρο νερού, μπορείτε να προσθέσετε χυμό από λεμόνι, δυόσμο ή άλλα μυρωδικά που αγαπάτε. Έτσι, θα έχετε το δικό σας αρωματικό νερό. Μάλιστα αν αυτό είναι δροσερό, θα σας δώσει ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
  • Μην παραλείπετε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Βλέποντας και μόνο το νερό, θα διψάσετε. Είναι μια τεχνική που μας βάζει σε σκέψη, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
  • Προσέξτε τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες, θηλάζουσες και άτομα τρίτης ηλικίας). Θα πρέπει να είναι ενυδατωμένοι.
  • Ακόμα και αν δεν διψάτε, πίνετε νερό κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
  • Φροντίστε να πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκειά τους.
  • Έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας, μιας και η δίψα επισκέπτεται πολλούς από εμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, μη περιμένετε να διψάσετε, για να πιείτε νερό γιατί η δίψα εμφανίζεται σε -2% του σωματικού βάρους. Επομένως, αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι αφυδάτωσης όπως και τα σκουρόχρωμα ούρα, με άσχημη οσμή.



Πηγή: huffingtonpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *