Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Siemens: Δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο!

Τα δικά τους λεφτά δικά τους και τα δικά μας λεφτά δικά τους. Αυτή είναι η λογική του κ. Σόιμπλε και γενικά του Βερολίνου.

Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, θέλουν να μας πνίξουν γιατί λένε ότι δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, μόνο που αυτό δεν ισχύει για τους ίδιους. Τις δικές τους υπογραφές τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Όπως ακριβώς κάνει και η Siemens τους, η κορόνα των Γερμανών, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που προέβλεπε ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός», τον οποίο υπέγραψε στις 22 Αυγούστου 2012, αν και από τότε έχουν περάσει πάνω από δυόμισι χρόνια. Για την ακρίβεια 31 μήνες.

Και όχι μόνο ο συμβιβασμός ήταν ένα συχωροχάρτι, αλλά χαρίσαμε στη Siemens και δύο δισεκατομμύρια ευρώ! Σε εκείνη τη συμφωνία, την οποία υπέγραψε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο τότε υπουργός Οικονομικών και σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,Γιάννης Στουρνάρας, δεν μπήκε κανένα δεσμευτικό χρονικό όριο για τη Siemens, μέχρι πότε θα ήταν, δηλαδή, υποχρεωμένη να καταβάλει τα ποσά και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, αλλιώς η συμφωνία θα ήταν άκυρη και η Ελλάδα θα προχωρούσε σε κατασχέσεις.

Η συμφωνία προέβλεπε συμψηφισμό 80 εκατ. ευρώ από ισόποσες απαιτήσεις της Siemens από δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.), χορήγηση από τη γερμανική εταιρεία 90 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από της ισχύος της συμφωνίας για την υποστήριξη φορέων που «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» -καταπολέμηση διαφθοράς κ.λπ.-, επένδυση 100 εκατ. ευρώ από τη Siemens για συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα και ότι ΘΑ εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών, που ΘΑ περιλάμβαναν την κατασκευή εδώ ενός νέου εργοστασίου παραγωγής, αξίας 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα οδηγούσε σε συμβολική απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Από όλα αυτά τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και κερδισμένη είναι η Siemens. Και τούτο γιατί, από τη μια, γλίτωσε τα δύο δισ. ευρώ που είναι η αποτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από τις υπερτιμολογήσεις και, από την άλλη, πήρε τα 80 εκατ. ευρώ που της χρωστούσαν νοσοκομεία και άλλοι δημόσιοι φορείς. Αυτή η άρνηση της Siemens τι άλλο από μονομερής ενέργεια είναι, κύριε Σόιμπλε; Ποιος δεν τηρεί τη συμφωνία; Η δική σας πλευρά...

Στουρνάρας: Στο εύλογο μέλλον θα σας... ενημερώσω!

Το νέο σκάνδαλο - από τη στιγμή που δεν υλοποιεί τη συμφωνία - στα τόσα άλλα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η Siemens από το 1952 που βρίσκεται στην Ελλάδα, έφεραν στη Βουλή, έναν περίπου χρόνο μετά, τον Μάιο του 2013, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Ξηροτύρη, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν από τον υπουργό Οικονομικών σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της συμφωνίας. Και η απάντηση του Στουρνάρα ήταν: Θα σας ενημερώσω σε εύλογο χρόνο!

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν γνωρίζουμε τίποτε!

Στην Ευρωβουλή έθεσε πρόσφατα το θέμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Με ερώτηση που κατέθεσε στην αρμόδια Επίτροπο Elzbieta Bienkowska ζητούσε να μάθει «Ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης κατά πόσο «έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».

Η απάντηση της κ. Bienkowska εξ ονόματος της Επιτροπής ήταν η εξής:

«Η Επιτροπή κατανοεί ότι όλες οι ερωτήσεις του κ. βουλευτή παραπέμπουν και αφορούν τη συμφωνία συμβιβασμού που σύναψαν η Ελλάδα και η Siemens το 2012. Η Επιτροπή θα ήθελε να πληροφορήσει τον κ. βουλευτή ότι δεν γνωρίζει αν η Siemens και / ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού. Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».



Πηγή: paron.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *