Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πρώτη πανελλαδικά η Π.Κ.Μ. στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2014

Πρωταθλήτρια πανελλαδικά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναδείχτηκε η Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας και για το 2014. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στο 90,3% από 53% στις αρχές του 2013, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2014, η Περιφέρεια έσπασε κάθε ρεκόρ στην εκταμίευση κονδυλίων, αφού οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκ. ευρώ το 2014.

Οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014, ξεπερνώντας το 90,3% της συνολικής δέσμευσης του προγράμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πριν από δυο χρόνια, δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να αντισταθμίσουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα της κρίσης. Με την ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και ένα δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο. Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%. Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ».

Εξηγώντας τα πρακτικά αποτελέσματα από αυτές τις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στο 90,3% σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα έρχονται στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι εκταμιεύσεις – ρεκόρ ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στην αγορά. Οι πληρωμές σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν και ολοκληρώνονται. Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περσινή χρονιά. «Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία μας με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης πετύχαμε να απορροφήσουμε 61,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, 28 εκ. ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση, 40,5 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 22 εκ. ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 39 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και 15,5 εκ. ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι «δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, με κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατέθεσε εγκαίρως και αίτημα υπερδέσμευσης, για την ενίσχυση επιπλέον 1.100 επιχειρήσεων, που βρίσκονται στον προθάλαμο της χρηματοδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο, για την επανένταξη των άνεργων στην αγορά εργασίας, η ΠΚΜ υλοποιεί 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στη νέα προγραμματική περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο γρήγορης εκκίνησης, για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι. Είναι προτεραιότητα το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει άμεσα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης, για να αγωνιστεί και να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας. Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας στην τύχη του. Τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε πάντα, στο ακέραιο.

Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014. Ήδη επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό λοιπόν, που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν τον Οκτώβριο του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεται και το 2015. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η πιο άμεση εθνική προτεραιότητα.

Και κάτι ακόμα, θα έλεγα η δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτό Αναπτυξιακό Νόμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα, θέλει κάποιος να κάνει μία επένδυση, δεν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί. Το γεγονός λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοιχτός Αναπτυξιακός Νόμος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης – και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα – στον Αναπτυξιακό Νόμο που υπήρχε, στο πλαίσιο του οποίου είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί τα κονδύλια των ενισχύσεων. Ζητήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μας έχει κατανεμηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτές οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την οικονομία μας. Την τοπική και την εθνική οικονομία μας. Γι’ αυτό και αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα ως εθνικές προτεραιότητες, γιατί το ΣΕΣ 2014 – 2020, ο Αναπτυξιακός Νόμος, μαζί με μία αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη, είναι οι βάσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια, για να κινηθεί και πάλι η οικονομία και η αγορά».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πρώτο έργο με το οποίο η ΠΚΜ αρχίζει το ΣΕΣ 2014-2020 είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ., καθώς και τις υπηρεσίες όλων των φορέων «για τη συνεργασία τους, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους και την κοινή μας προσπάθεια να αλλάξουμε πορεία, να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια».




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *