Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

«Ο έρωτας και ο θάνατος», του Κώστα Δανά

Ο Κώστας Δανάς γράφει στο ialmopia.gr για τον έρωτα και τον θάνατο


«Ο έρωτας και ο θάνατος», γράφει ο καθηγητής Δημήτριος Λιαντίνης, «είναι δύο στιγμές απόλυτα μοναδικές για τον καθένα μας».

Κάθε φορά που ερωτεύονται δύο άνθρωποι, γεννιέται το σύμπαν! Η κάθε φορά που ερωτεύονται δύο άνθρωποι, γεννιέται ένας αστέρας, με όλους τους πλανήτες του! Κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος, πεθαίνει το σύμπαν! Ή κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος στην γη, στον ουρανό εκρήγνυται ένας αστέρας supernova! Έτσι, από άποψη της ουσίας, ο έρωτας και ο θάνατος δεν είναι απλώς στοιχεία υπόβαθρου. Δεν είναι δύο απλές καταθέσεις της ενόργανης ζωής!

Τα ενενήντα δύο στοιχεία της ύλης γίνανε για να υπηρετήσουν τον έρωτα και τον θάνατο! 

Όλα τα όντα, τα φαινόμενα και οι δράσεις του κόσμου είναι εκφράσεις, σαρκώσεις, μερικότητες, συντελεσμοί, εντελέχειες του έρωτα και του θανάτου! 

Γι’ αυτό ο έρωτας και ο θάνατος είναι αδελφοί και ομοιότητες, είναι συμπληρώματα, και οι δύο όψεις του ιδίου προσώπου!

«Μόλις είν’ έτσι δυνατός ο Έρωτας και ο Χάρος.» (Διονύσιος Σολωμός).

Το ένστικτο του θανάτου είναι η αντίθετη ροπή προς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ο έρωτας, αντίστοιχα αντιπροσωπεύει μερική κατάργηση της ατομικότητας, εφ΄ όσον τείνει να μεταθέσει και να συγχωνεύσει το εγώ με το ερωτικό αντι-κείμενο!

«Το ξέρω καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα, μοναχός στην δόξα και στον θάνατο!» (Γιάννης Ρίτσος).

Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας βιώνει τον έρωτα, την δόξα και σίγουρα τον θάνατο είναι προσωπικός, γι’ αυτό και μοναχικός. Ιδιαίτερα για τον έρωτα, τα συναισθήματα είναι εντελώς ξεχωριστά και εξατομικευμένα. 

Ο έρωτας είναι η προσπάθεια των ανθρώπων να υπερβούν τον χρόνο, την φθορά που συνεπάγεται το πέρασμα του χρόνου.

Ο έρωτας κινητοποιεί την διάθεση για ζωή, ενεργοποιεί δυνάμεις που μένουν κρυμμένες, ανανεώνει τους ανθρώπους και αποτελεί, πολλές φορές, την θετική διέξοδο από την μίζερη και καταθλιπτική καθημερινότητα. Με την δύναμή του παρασύρει του ανθρώπους, τους απογειώνει, τους ενώνει τόσο, ώστε ο Έρνεστ Χεμινγουέϊ είχε πει εμφατικά. «Σ΄ αγαπώ το πολύ που θα ‘θελα να ‘μουν ο εαυτός σου!» 

Ο έρωτας είναι τυφλός! Δεν γνωρίζει τάξεις, οικονομική κατάσταση, φύλο, ηλικία, γεωγραφικούς περιορισμούς. Οι άνθρωποι ερωτεύονται, λατρεύουν τον ενθουσιασμό της αναζήτησης του άλλου, το πάθος και την μαγεία και μισούν την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και απομυθοποίηση. Ερωτεύονται για να ζήσουν την αμοιβαιότητα, για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, για να βιώσουν την αγωνία και το απρόβλεπτο, για να κάνουν την ζωή τους, όμορφα πολύπλοκη! Ξέρει κάποιος πως είναι ερωτευμένος όταν δύο πράγματα τον συντρίβουν! Η παρουσία του / της και η απουσία του / της!

Ο έρωτας διώχνει την ανθρώπινη μοναξιά, ο έρωτας συνυφαίνεται με τον άλλον, ο οποίος, πολλές φορές υπάρχει τόσο μέσα μας, όσο και δίπλα μας. Γι’ αυτό στον έρωτα ο άνθρωπος πρέπει να δίνεται με όλο του το είναι!

Οι φοιτητές του Μάη του ΄68 λέγουν: «Όσο περισσότερο κάνω έρωτα τόσο περισσότερο, θέλω να επαναστατώ, όσο περισσότερο επαναστατώ, τόσο περισσότερο θέλω να κάνω έρωτα!»

Όποιος δεν νοιώσει τον έρωτα, δεν μπορεί να νιώσει την δύναμη της ζωής. Οι πιο «επικίνδυνοι» άνθρωποι είναι οι ανέραστοι!

Η ποίηση είναι μια κατεξοχήν ερωτική πράξη. Ο έρωτας υμνήθηκε από τους ποιητές, από την αρχαιότητα και συνεχίζει να υμνείται και σήμερα!

«Δυστυχώς ο έρωτας σήμερα βιώνετε ως στείρα ηδονή και χάθηκε η ομορφιά του». Ο έρωτας έχασε σήμερα την ιερότητά του και την ανατρεπτικότητά του, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος έχασε σήμερα την ιερότητά του και την ανατρεπτικότητά του, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος βρήκε νέες αξίες, κινούμενος από άγχος και ματαιοδοξία! Αυτές της πολιτικής ανέλιξης, της πρόσβασης στην εξουσία, της δόξας του πλουτισμού! Πώς να βρεθεί χρόνος να ξοδέψει κανείς στο σώμα του και την ψυχή του; Γιατί πρωτίστως αυτό είναι ο έρωτας, το ξόδεμα, το να δίνεις ανιδιοτελώς την πιο αρχέγονη αγωνία σου, στην αγωνία του άλλου!


*Εντελέχεια= 1. Η ζωική δύναμη που ενυπάρχει μέσα σε κάθε ον και στρέφει κάθε ενέργειά του προς την επίτευξη της πλήρους τελειότητας.
2. Κάθε απλή υπόσταση ή δημιουργημένη μονάδα, εφόσον ενέχει ορισμένη τελειότητα.



Κώστας Δανάς
Ιατρός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *