Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Συνάντηση με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ να ταξιδέψει στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα. Αλλά απαίτησε, προηγουμένως, να δει τους 4 σημαντικότερους παράγοντες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.


Τηλεφώνημα στον Τουσκ για 5μερή

Το πρωί της Τρίτης ο Ελληνας Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ντόναλντ Τουσκ και του ζήτησε να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με τους Μάριο Ντράγκι, Φρανσουά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην απομονωθεί το ελληνικό ζήτημα στο επερχόμενο τετ-α-τετ με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αλλά να παραμείνει στο ευρωπαϊκό τραπέζι της διαπραγμάτευσης.


Χρειάστηκε 24 ώρες για να καταλάβει ο Πρωθυπουργός

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε 24 ώρες για να καταλάβει ότι η Ανγκελα Μέρκελ τον προσκάλεσε στο Βερολίνο ώστε να μη «χαλάσει» η Σύνοδος Κορυφής -η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία- εκ νέου, με το ελληνικό πρόβλημα.

Η γερμανίδα καγκελάριος ήθελε, έτσι, να διαπραγματευθεί μια πιθανή λύση για την ελληνική οικονομία στο Βερολίνο, εκτιμούν παράγοντες στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα λάβει θετική απάντηση και θα κατορθώσει να συναντηθεί με τους 4 ηγέτες της Ευρώπης την Πέμπτη.


Τσίπρας στο Βερολίνο την Δευτέρα

Με τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στη χώρα να θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να διαλύσει την ομίχλη «καχυποψίας» που έχει δημιουργηθεί πάνω από το Βερολίνο για την κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Βερολίνο, στις 23 Μαρτίου.

Η καγκελάριος αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό τη στήριξη της Γερμανίας στο ζήτημα. Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε σημειώνοντας πως «καταστράφηκε η εμπιστοσύνη που είχε δημιουργηθεί».

Μετά το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν άλλη υπομονή με την Ελλάδα και να ζητούν άμεσα την τήρηση των δεσμεύσεων, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο τετ α τετ του Βερολίνου.


Ποια θα είναι η στάση της Μέρκελ

Η πρόσκληση από το Βερολίνο είναι μια «ανάσα» στην ασφυξία που ζει η κυβέρνηση, ωστόσο η συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε δυσμενές κλίμα για την ελληνική πλευρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα ώστε να δοθεί λύση, ωστόσο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μεταβεί στο Βερολίνο προετοιμασμένος για μία τελική συζήτηση, αφού μπορεί να του τεθεί το δίλημμα ενός συμβιβασμού, ο οποίος θα είναι μεν σε θετικό δρόμο για την Ελλάδα, αλλά επώδυνος πολιτικά.


Ποια μηνύματα θέλει να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στην Καγκελάριο

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης καθώς και τα μηνύματα που θα ανταλλάξουν είναι καθοριστικής σημασίας για το επόμενο διάστημα, αν και είναι δεδομένο πως η όποια «ευελιξία» εκ μέρους της κ. Μέρκελ θα συνδεθεί άμεσα με την αυστηρή τήρηση της μεταρρυθμιστικής γραμμής.

Πρώτη προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι να μιλήσει για πολιτική διαπραγμάτευση, πέρα από νούμερα, λογιστικές πράξεις και κανονισμούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει διαμηνύσει πως «η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Η πορεία των δημοσιονομικών αλλά και η επιτακτική ανάγκη της ελληνικής πλευράς για «ανάσες» ρευστότητας είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η κυβέρνηση βλέπει πως το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου έχουν παραβιαστεί, αφού επί της ουσίας οι εταίροι αξιώνουν να αξιολογηθεί βάσει δεδομένων της κυβέρνησης Σαμαρά.

Το μήνυμα για τη συνολικότερη πορεία της Ευρώπης. Μετά και τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προφανές ότι θα εστιάσει στην ανάγκη να σεβαστούν οι ηγέτες της ΕΕ τη δημοκρατία. Ειδάλλως, θα πάρουν το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, με τρανό παράδειγμα αυτό της Γαλλίας.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τέλος, είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μεταφέρουν στο Βερολίνο το μήνυμα ότι «πρέπει να καταλάβει το πρόβλημα και να πάμε στην επόμενη μέρα», ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο θα τεθεί θέμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.




Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *