Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

IALMOPIA LIVE: Ομιλία στην Αριδαία με θέμα «Προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης στον Παιδικό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 2 Μαρτίου στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας, ομιλία με θέμα: «Προγράμματα Πρωτογενούς Πρόληψης στον Παιδικό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό» με εισηγήτριες τις: Δέσποινα Γεωργιάδου, Βρεφονηπιοκόμος - 2ος Παιδικός Σταθμός Χρύσας- Τσακώνων, Κούλα Πολατίδου - 1ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας, Μαρία Καλαϊτζίδου - Τμήμα Ένταξης 4ο Δημοτικό Αριδαίας, Ανθούλα Τσορτανίδου και Έφη Γεωργιάδου - Νηπιαγωγείο Χρύσας- Τσακώνων, Μαρία Αζωράκου και Μάλαμα Νικολαϊδου - Δημοτικό Σχολείο Χρύσας, Τσακώνων, Ροδωνιάς. Υπεύθυνη της δράσης ήταν η κα Τερζή Φωτεινή, Κοινωνική Λειτουργός. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν και βεβαιώσεις.


Η Τοπική Ηλεκτρονική Εφημερίδα του ialmopia, παρούσα στην εκδήλωση, σας παραθέτει φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό από αυτήν.


Εισαγωγικά, «Το σπίτι των παιδιών» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά δημοτικού. Επεξεργάζεται θέματα που συνδέονται με την παιδική επιθετικότητα και την πρόληψή της. Το υλικό βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση και χρησιμοποιεί δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης, κατάλληλες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Προσπαθεί να προσφέρει ένα φανταστικό πλαίσιο «Το σπίτι των παιδιών», στο οποίο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας να επεξεργαστούν θέματα της καθημερινότητάς τους.

«Το σπίτι των παιδιών» είναι ο κόσμος των παιδιών, εκεί όπου τα ίδια τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφραστούν, χωρίς την κριτική των ενηλίκων. Παράλληλα, μπορεί να είναι και το σχολείο τους, εκεί που συναντιούνται μεταξύ τους, επικοινωνούν, παίζουν, καβγαδίζουν και κάποιες φορές πληγώνουν το ένα το άλλο.

Τα θέματα παρουσιάζουν μια ακολουθία, έτσι ώστε αρχικά τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και το πνεύμα του προγράμματος. Στη συνέχεια προχωρούν στο θέμα, συζητώντας για την επικοινωνία και τη συναισθηματική εκπαίδευση και από εκεί συνέχεια στην παιδική επιθετικότητα και τις εκφράσεις της στο σχολείο. Το πρόγραμμα κλείνει με τα δικαιώματα των παιδιών και τον αποχαιρετισμό της ομάδας.

Το εκπαιδευτικό υλικό «ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο» πρόγραμμα πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ αφενός μεν για να καλύψει τη μέχρι σήμερα απουσία ενός κατάλληλου υλικού πρόληψης για την προσχολική ηλικία στην ελληνική πραγματικότητα και αφετέρου για να ανταποκριθεί στη διάθεση των νηπιαγωγών να εφαρμόσουν προγράμματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών. Η νηπιακή ηλικία αποτελεί μια κατάλληλη και γόνιμη περίοδο για την ανάπτυξη παρεμβάσεων πρόληψης, καθώς φαίνεται πως οι προσπάθειές μας σε αυτή τη φάση έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την πρόληψη μελλοντικών αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, όπως είναι και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πρόκειται για ένα δομημένο υλικό, με σαφείς στόχους και μεθοδολογία, που προσφέρει στους νηπιαγωγούς τρόπους ανάπτυξης συγκεκριμένων θεμάτων, που αφορούν στην καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών (επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση της αυτό – εκτίμησης) και στη διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας στη νηπιακή ηλικία.

Ειδικότερα διαπραγματεύεται 4 θεματικές ενότητες (Ομαδικότητα, Υγιείς Συνήθειες, Αυτοεκτίμηση, Συναισθήματα) που αναπτύσσονται σε σύνολο 10 συναντήσεων. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το υλικό εστιάζεται σε βιωματικές τεχνικές μάθησης (ζωγραφική, κολάζ, δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων κλπ.), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο παιχνίδι ως μέσο μάθησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και καλλιέργειας της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του υλικού είναι η προηγούμενη εκπαίδευση των νηπιαγωγών καθώς επίσης και η εποπτεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την παιδαγωγική τους εμπειρία για να προσαρμόσουν το υλικό στην ομάδα της τάξης και να εμπλουτίσουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικούς της σχολικής κοινότητας του νηπιαγωγείου και ελπίζουμε να αποβεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συναισθηματικής και κοινωνικής υγείας των παιδιών!












Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 23810-51174 ή να επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης www.kporama.gr.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *