Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές 2015: ''Το παιδί μου δίνει Πανελλαδικές'' - Οδηγίες για γονείς από το ialmopia

Αν η φράση "Φέτος δίνουμε Πανελλαδικές" έχει γίνει το σλόγκαν σας τους τελευταίους μήνες, τότε πρέπει να διαβάσατε τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης για γονείς λίγο πριν τις εξετάσεις.


Η προετοιμασία για τις εξετάσεις επηρεάζει όλη την οικογένεια η οποία πορεύεται προς την ενηλικίωση μαζί με τα νεότερα μέλη της. Εκνευρισμός, φωνές, ξεσπάσματα, κλάματα έχουν γίνει συχνότερα τον τελευταίο καιρό. Η υπομονή εξαντλείται, η αγωνία κορυφώνεται και αναμένεται επιτέλους η ευόδωση όλης αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, η προσπάθεια καταβάλλεται από το μαθητή και όχι από τους γονείς. Η επιτυχία θα είναι αποκλειστικά δική του και δε θα έχει α' πληθυντικό πρόσωπο. Ο έφηβος έχει την ανάγκη να νιώσει ανεξάρτητος. 


Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ως γονείς δεν πρέπει να συμμετέχετε στη διαδικασία. Ακούστε το παιδί σας. Να το ενθαρρύνετε να σας μιλήσει, να σας πει τους φόβους του, τι το αγχώνει, τι το τρομάζει. Μην αρχίσετε παρουσιάζοντας δίκες σας εμπειρίες, ούτε να κάνετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Οι υποψήφιοι ειδικά τις τελευταίες αυτές μέρες ακούν μόνο συμβουλές και οδηγίες από τους καθηγητές και τους μεγαλύτερους συγγενείς και φίλους. Εσείς να κάνετε τη διαφορά και αντί να μιλήσετε, ακούστε. Αφουγκραστείτε το παιδί σας, δώστε του κουράγιο, μην υποτιμήσετε τα προβλήματά του. Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί για να έχουμε ευτυχισμένους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και ηθική.


Η ψυχολογική ισορροπία του υποψηφίου παραμένει ασφαλής όταν ζει σε ένα περιβάλλον ήρεμο, με κατανόηση, χωρίς εντάσεις και χωρίς απαισιοδοξία αλλά ούτε και υπερβολικές προσδοκίες. Άλλωστε η προετοιμασία του μαθητή έχει ολοκληρωθεί, λίγα μπορούν να αλλάξουν από εδώ και πέρα, αλλά σημαντική για την επιτυχία του θα είναι η διάθεση με την οποία θα προσέλθει στις εξετάσεις. Τονώστε το ηθικό του με τη θετική στάση σας και δείξτε του εμπιστοσύνη.


Ευχόμαστε επιτυχία στους μαθητές και κουράγιο στους γονείς.


Διαβάστε ΕΔΩ συμβουλές για τους υποψηφίους!



Επιμέλεια: Μαρία Πρίτσκα - Φιλόλογος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *