Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Πρωθυπουργό για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Επείγουσα επιστολή με έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μετά τη δημιουργία σοβαρής κρίσης στις εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων της Πέλλας και της Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της επιστολής του κ. Θεοδωρίδη το οποίο κοινοποιείται στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει:


«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η προσοχή όλων μας είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η χώρα μας να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κρίση μετά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τη λήψη μέτρων για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε ένα δραματικό πρόβλημα με την αναστολή της εξαγωγής νωπών και μεταποιημένων φρούτων που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βρισκόμενοι στην αιχμή της παραγωγικής περιόδου, το οποίο οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις εξαγωγές. 

Συγκεκριμένα, με τις τράπεζες κλειστές δεν υπάρχει ρευστό για τη χρηματοδότηση των μεταφορών ενώ, επίσης, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών (συνεταιρισμοί/εξαγωγείς με τους πελάτες τους). Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων δεν επιτρέπει την αποστολή των εξαγώγιμων φορτίων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Τα φορτηγά παραμένουν φορτωμένα και ακινητοποιημένα στους συνεταιρισμούς με άμεσο κίνδυνο για την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της διατροφικής τους αξίας, ακόμη και την καταστροφή των προϊόντων.

Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων προκαλεί οικονομική ασφυξία στην αγροτική οικονομία της Πέλλας και Ημαθίας, σε μία δύσκολη χρονιά για την αγροτική παραγωγή που τους προηγούμενους μήνες επλήγη από φυσικές καταστροφές και ασθένειες. Η απώλεια επίσης του πολύτιμου συναλλάγματος από τις εξαγωγές αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη ευάλωτη εθνική οικονομία στην πιο κρίσιμη περίοδο για την οικονομική προοπτική της χώρας. 

Συμμερίζομαι την ανάγκη για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας και προσωπικά καταβάλω κάθε προσπάθεια για κατευνασμό των φωνών απόγνωσης που κατακλύζουν το γραφείο μου από τους αγρότες, τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών, τους εμπόρους και επαγγελματίες του κλάδου. Δικαιούνται όμως μία υπεύθυνη απάντηση και κατάλληλη κινητοποίηση του μηχανισμού κρίσεων της πολιτείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των αγροτών που αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας της Πέλλας και Ημαθίας, αλλά και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Να μην χαθεί ο κόπος και η σοδειά των παραγωγών με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον. 

Παραμένω στη διάθεσή σας για συμπληρωματικές πληροφορίες και ελπίζω στην άμεση ανταπόκρισή σας, ευχόμενος επιτυχία στη λήψη των πιο κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας. 



Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *