Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μια άποψη για το "Μένουμε Ευρώπη" από τον Μάκη Δελόγλου

Ο Μάκης Δελόγλου καταθέτει την άποψή του για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο ialmopia.gr



Δεν ξέρω γιατί μου έρχεται στο μυαλό το παρακάτω κομμάτι: "Kαι τώρα είναι ώρα να φύγουμε, εγώ για να πεθάνω και εσείς για να ζήσετε. Ποιος πηγαίνει σε καλύτερο μέρος μόνο ο Θεός γνωρίζει".

Έτσι τελειώνει η Απολογία του Σωκράτη. Μήπως φταίει ότι σήμερα καταδικάσαμε σε θάνατο πάλι, όπως πολλές φορές αυτή η αγαπημένη πατρίδα έχει κάνει στο διάβα της ιστορίας της, κάτι όμορφο, κάτι Ελληνικό, κάτι άξιο να ζήσει; Φταίει η άγνοια; Εμείς απόγονοι τέτοιων σοφών ανδρών? Φταίει η μικροψυχία μας; Που κάποτε η αλύγιστη Ελληνική ψυχή έκανε να υποκλίνονται και οι εχθροί;Φταίει που οι Εφιάλτες έχουν γράψει και αυτοί την δική τους ιστορία;

Ίσως δεν έχει σημασία τι φταίει. Σημασία έχει ότι επιφανείς νεοέλληνες μαζεύτηκαν να απαιτήσουν να μείνουμε στην Ευρώπη με οποιοδήποτε τίμημα. Όλους αυτούς τους αγαπάω, δεν κρατώ κακία επειδή διαφορετικά βλέπω τον κόσμο, όπως ο Σωκράτης αγαπούσε την πόλη του,τους νόμους της, τους δικαστές της που τον καταδίκασαν. Αλλά πότε αυτή η χώρα δέχθηκε κάτι με "οποιοδήποτε τίμημα"; Αν και όποτε συνέβη ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Προστέθηκε άλλη μία σήμερα. Γιατί κώνειο δώσαμε σήμερα στην Ελληνική ψυχή. Στην Ελληνική λεβεντιά, στο Ελληνικό φιλότιμο. Στην Ιστορία μας. Δεν είχαμε "αντί πινακίου φακής". Αποκτήσαμε. Τι φακή, τι Ευρώ.

Σήμερα, δεν εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εγκαταλείψαμε την ψυχή μας. Walking Dead. Αυτό θα είναι ο Έλληνας από δω και πέρα. Το μόνο πράγμα που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει. Εμείς το παραδώσαμε αμαχητί, το προσφέραμε θυσία στο βωμό των capital controls. Και λογικό είναι. Πώς να αντέξεις στο θέαμα των κλειστών τραπεζών; Είδατε τον Γιούνκερ? Αναθάρρησε έχει ελπίδες. Εμείς δεν έχουμε. 

Αλίμονο νεοέλληνες. Θα βαδίσουμε και εμείς την Δύση μας όπως ο Σωκράτης αναρωτώμενοι για το καλύτερο μέρος. Αλλά τελειώσαν οι Ανατολές. Μείνανε μόνο Δύσεις για τους Έλληνες. Τυφλοί όμως περπατάμε και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φως από το σκοτάδι.


Μάκης Δελόγλου



1 comments:

  1. Κύριε Δελόγλου, δε σας γνωρίζω.
    Αλλά για το θεό. Τί είδους περηφάνια είναι αυτή που κάνει ουρές χιλιομέτρων στις τράπεζες της χώρας για 60 ευρώ; Που δεν έμεινε ούτε ένα μακαρόνι στα super market ; Σε ποιον λαό αναφέρεστε; Και επειδή λαός είμαστε όλοι, πείτε μου σας παρακαλώ. Αλλά με ειλικρίνια και με το χέρι στην καρδιά. Γιατί τούτες τις ώρες...λίγο πριν το χάος κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη. Δεν αγοράσατε ούτε ένα μακαρόνι παραπάνω απ ότι συνήθως; Γιατί αν το κάνατε ...τότε το πνεύμα περηφάνιας στο οποίο αναφέρεστε είναι μια ανόητη ουτοπία στην οποία ούτε εσείς στην πραγματικότητα δεν πιστεύετε. Αν εσείς πάλι δεν το κάνατε...τότε ανήκετε σε μια απειροελάχιστη μειοψηφία υπέροχων ρομαντικών και ζηλευτών ανθρώπων , απόλυτα επικίνδυνων για τις ζωές των υπολοίπων υμών που η ύπαρξή τους συνδέεται ή πρέπει να συνδέεται με το ρεαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *