Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«Είμαστε δύναμη μάχης, όχι εφεδρεία του Τσίπρα»

Ενα μήνυμα και μία έκκληση περιελάμβανε η παρθενική ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη συμμετοχή και των κεντρικών πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών.

Το μήνυμα, με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, ήταν να μην υπολογίζουν σε εύκολη και άκριτη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ σε τυχόν στραβοπάτημα της κυβέρνησης. Η έκκληση απευθυνόταν... σε επανάληψη προς το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη -χωρίς να τους κατονομάζει- και τους καλούσε και πάλι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο διεύρυνσης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά για τη στάση της έναντι της κυβέρνησης διευκρίνισε: «Δεν θα γίνουμε ποτέ άλλοθι και δεκανίκι ούτε εφεδρεία κανενός. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο χώρος μας δεν θα γίνει ποτέ άλλοθι και δεκανίκι, είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δεξιάς, είτε σε λαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες, δήθεν αριστερές πολιτικές».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει σταθερά στον διάλογο, στην εθνική συνεννόηση και στην προγραμματική συνεργασία, «αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε εφεδρεία σας, κ. Τσίπρα. Είμαστε δύναμη μάχης», δήλωσε προς τον πρωθυπουργό σε προσωπικό τόνο.

Συνεχίζοντας, γνωστοποίησε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίζει κατά περίπτωση τους εφαρμοστικούς νόμους του 3ου Μνημονίου «Τσίπρα-Καμμένου», ξεκαθαρίζοντας τα πέντε σίγουρα «όχι» για α) τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, β) την περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις, γ) την «εξοντωτική» φορολόγηση των αγροτών, δ) την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ε) τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε επιπλέον από την κυβέρνηση να βελτιώσει τις πιο σκληρές και άδικες διατάξεις του Μνημονίου, ενώ παράλληλα προέβλεψε φορο-καταιγίδα, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα -με αφορμή τα όσα ανέφερε στις ΗΠΑ για το χρέος- για «γενικόλογες αναφορές».

Αποκάλυψε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει εξειδικευμένες προτάσεις, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με τους οποίους -όπως είπε- «έχουμε διαχρονικούς δεσμούς και κοινή πορεία». Ακόμη παρουσίασε το περίγραμμα δεκαπέντε θέσεων για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Νέο προσκλητήριο

Αναφορικά με τη στρατηγική της διεύρυνσης των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η πρόσκληση για «επιστροφή στο κοινό μας σπίτι» συσπείρωσε χιλιάδες πολίτες, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν είναι για το τέλος του δρόμου».

Στο σημείο εκείνο υπενθύμισε εκ νέου την ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης προς τα κόμματα (προφανώς και προς το Ποτάμι), τις κινήσεις και τις προσωπικότητες που επιθυμούν «να ενώσουν τις δυνάμεις τους», λέγοντας ότι ο τρίτος εναλλακτικός πόλος είναι εδώ και όσοι συμπράξουν θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον κάθε φορέα. «Προχωράμε όλοι με οδηγό τους κοινούς μας στόχους. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και συντήρησε το κλίμα ευφορίας που προέκυψε από τη βραδιά των εκλογών και το 6,3% που κατέγραψε το κοινό σχήμα. Μια δόση αμηχανίας διέκρινε κανείς στην πλευρά των στελεχών της ΔΗΜΑΡ που πλέον θα συνυπάρχουν με τους συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ.

Στα αξιοσημείωτα, ο τόπος που επελέγη και συγκεκριμένα η μεγάλη αίθουσα της Γερουσίας, που παραδόξως γέμισε, και όχι τα μικρά και «στριμωγμένα» γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις το προηγούμενο επτάμηνο.

Στο εύλογο ερώτημα, αν ξαφνικά μεγάλωσαν τόσο πολύ τα μεγέθη της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ένωση με την Αγίου Κωνσταντίνου, η απάντηση είναι ότι προσκλήσεις είχαν αποσταλεί -εκτός των 17 βουλευτών- και σε υποψηφίους, στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Κεντρικών Επιτροπών των συνεργαζόμενων κομμάτων.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου» και επανέλαβε το κάλεσμα συσπείρωσης στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Υποστήριξε, τέλος, ότι το κοινό σχήμα θα ασκήσει εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση στη «νέα αναπαλαιωμένη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.


πηγη: Εφ.Συν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *