Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα: Ο απάνεμος πλωτός ποταμός της Πέλλας

Τέσσερις γέφυρες συνδέουν τις όχθες του - Δείτε τις φωτογραφίες Είναι γνωστός και ως Μαυρονέρι ο ποταμός αυτός της Κεντρικής Μακεδονίας που είναι πλωτός μέχρι την Πέλλα.


Για τον Λουδία ποταμό οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας από τους αρχαίους δεν ταυτίζονται. Κατά τον Ηρόδοτο χώριζε την Ημαθία από τη Βοττιαία του στο Μακεδονικού Βασιλείου. Ο Στράβωνας τον υπολόγιζε σε 120 στάδια- 22 χιλιόμετρα- ενώ ο Σκύλαξ τον μνημονεύει ως παραπόταμο των εκβολών.

Παλαιότερα ο Λουδίας μάζευε στη φιλόξενη κοίτη του τα νερά από τα βουνά Βόρας, Βέρμιο και Πάικο που μέσω της λίμνης των Γιαννιτσών κατέληγαν στον Θερμαϊκό. Μετά την αποξήρανση της λίμνης όμως ο Λουδίας συγκεντρώνει νερό που κυρίως από το Πάικο ενώ μεγάλο μέρος του μέρος του έχει μετατραπεί σε τεχνητό κανάλι.

Γενναιόδωρος σε όλο το μήκος του, περίπου 60 χιλιόμετρα δηλαδή, ο ποταμός «τροφοδοτεί» τις γύρω περιοχές που είναι εύφορες. Και, καθώς είναι πλωτός, στα Γιαννιτσά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες το κωπηλατικό κέντρο. Η θέση ονομάζεται «Μηδέν» λόγω του μηδενικού υψόμετρου με τη στάθμη της θάλασσας. Στο κωπηλατοδρόμιο δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών στα αθλήματα του Κανόε - Καγιάκ και της Κωπηλασίας.

Οι όχθες του Λουδία συνδέονται με τέσσερις γέφυρες, εκ των οποίων η μία σιδηροδρομική, της γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου. Οι άλλες τρεις είναι σε Χαλκηδόνα-Βέροια, Εγνατία Οδό και επαρχιακή οδό Γιαννιτσών-Αλεξάνδρειας.

















πηγη: greek-inews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *