Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

10 φυτά που διώχνουν τα κουνούπια - Φυσικά αντικουνουπικά

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει οι... ενοχλητικοί εισβολείς του καλοκαιριού κάνουν την εμφάνισή τους. Ο λόγος για τα κουνούπια.

Η εξαφάνισή τους, η απώθησή τους μακριά μας παραμένει μόνιμος εφιάλτης και κυρίαρχο θέμα συζήτηση από τώρα και για όλο το καλοκαίρι. Πέρα από τις λύσεις που μπορεί να βρει κανείς στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, πάντως, υπάρχουν και άλλες, πιο οικολογικές, οι οποίες μπορούν να κάνουν διπλή δουλειά ταυτόχρονα: Και να διώξουν τα κουνούπια και να ομορφύνουν το σπίτι, το μπαλκόνι, τον κήπο μας.



Παρακάτω παρουσιάζονται τα 10 φυτά, σύμφωνα με το fitagora.gr, που διώχνουν τα κουνούπια:
Αγήρατο (Ageratum houstonianum)

Το Αγήρατο είναι ένα χαμηλό εποχιακό φυτό με μωβ μικρά άνθη. Τα φύλλα του περιέχουν κουμαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται στη παρασκευή εντομοαπωθητικών προϊόντων. Το Αγήρατο θέλει ηλιόλουστη έως φωτεινή θέση στον κήπο ή στην βεράντα μας και το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται αρκετό νερό. Αντέχει κοντά στην θάλασσα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι.


 
 
Wikimedia.commons
Αρμπαρόριζα (Pelargonium roseum)

Η Αρμπαρόριζα είναι ένα πολύ γνωστό ανθεκτικό φυτό που μπορεί άνετα να φυτευτεί στη γλάστρα και να διατηρηθεί στο μπαλκόνι του σπιτιού σας.Έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολύ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος.

 
 
Wikimedia.commons
Βασιλικός (Ocimum basilicum)

O γνωστός και αγαπημένος σε όλους μας βασιλικός είναι ένα μονοετές φυτό που χρειάζεται αρκετό ήλιο και τακτικό πότισμα. Αποτελεί πολύ καλό απωθητικό κουνουπιών αλλά επειδή χρειάζεται πολύ νερό θα πρέπει να φροντίζετε να μην υπάρχει περισσευούμενο νερό στο πιάτο της γλάστρας. Για να αναδυθούν τα αρώματα του βασιλικού πιο έντονα χρειάζεται ένα μικρό τράνταγμα των φύλλων του.

 
 
Wikimedia.commons
Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Ένα χαρακτηριστικό φυτό της μεσογειακής χλωρίδας που συναντάται σε πολλά ελληνικά σπίτια. Φυτέψτε δεντρολίβανα κοντά σε καθιστικά εξωτερικού χώρου και δεν θα βγείτε χαμένοι.

 
 
Wikimedia.commons
Κατηφές (Tagetes spp)

Ο κατηφές, που είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας, είναι ένα εποχιακό φυτό του καλοκαιριού με εντυπωσιακά άνθη κίτρινου, πορτοκαλί ή καφέ-πορτοκαλί χρώματος. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά , που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος. Φυτέψτε τον κατηφέ κοντά στις ντοματιές σας. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και τις μελίγκρες και άλλα έντομα που μπορεί να τις προσβάλλουν.

 
 
Wikipedia
Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

Η λεβάντα είναι ένα πολύ εύκολο, διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές παλιά για να διώξουν τον σκώρο από τα ντουλάπια τους. Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.

 
 
Flickr/Maja Dumat
Λουίζα (Aloysia triphylla)

Η Λουΐζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που κατάγεται από την Λατινική Αμερική και όταν την ακουμπήσουμε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η Λουΐζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους ώστε να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.

 
 
Flickr/M a n u e l
Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Εκτός από τις γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες του τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Είναι φυτό που εξαπλώνεται γρήγορα σε ημισκιερά σημεία του κήπου και το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό.

 
 
Wikimedia.commons
Μέντα (Mentha)

Η κλασική μέντα δεν είναι μόνο καλή για τη στοματική μας υγιεινή. Φυτέψτε τη σε γλάστρες για να μην εξαπλωθούν παντού οι ρίζες της και κουνήστε τα φύλλα για να αναδυθεί το πλούσιο άρωμά τους κάθε φορά που θα κάθεστε έξω. Αυτή η υπέροχη μυρωδιά απωθεί τα κουνούπια.

 
 
Wikimedia.commons
Σιτρονέλλα (Cymbopogon citratus)

Η σιτρονέλλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι πολυετές γρασίδι που φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Η Σιτρονέλλα θέλει ηλιόλουστη έως φωτεινή θέση στον κήπο ή στην βεράντα μας και το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται αρκετό πότισμα.
 


Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *