Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων - Όλες οι λεπτομέρειες

Περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στις τράπεζες προτείνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με σχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη (24/05/2017) στο υπουργείο Οικονομικών και με σκοπό να αρχίσει η αποσυμφόρηση της αγοράς.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», οι τράπεζες προτείνουν τρία μέτρα, για να αποδυναμωθούν οι ασφυκτικοί περιορισμοί.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Να επιτρέπεται στους πολίτες να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ μια φορά τον μήνα (60 ευρώ τη μέρα επί 30 ημέρες = 1.800 ευρώ τον μήνα)

2. Να επιτρέπεται η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό κατάθεσης, καθώς προς το παρόν ισχύει η απαγόρευση για άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού

3. Να αυξηθεί στο 180% του καλύτερου μήνα, από 140% σήμερα, το όριο για πληρωμή τιμολογίων στο εξωτερικό λόγω εισαγωγών

Εκείνο που, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να αλλάζει ως προς τα capital controls είναι η δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών.

Υπογραμμίζεται πως πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δηλώσει πως μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρξει άρση των capital controls.

Αυτή η άποψη, όμως, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *