Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Μεγάλες οι καταστροφές στον ορεινό όγκο της Έδεσσας από το χαλάζι στις 22 & 23 Μαίου. Άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας

Με αφορμή την έντονη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών σε περιοχές του ορεινού όγκου του Δήμου Έδεσσας, άμεσα η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά μετά και από τη συνεργασία με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τρύφωνα Τσαντάκη έδωσε εντολή για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από τους γεωπόνους της Π.Ε. Πέλλας. 

Μετά από επιτόπιο έλεγχο και συλλογή στοιχείων αλλά και συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς στις τοπικές κοινότητες Αγ. Αθανασίου και Άρνισσας, Ζέρβης, Περαίας και Κάτω Γραμματικού η εικόνα που σχηματίστηκε από τα στελέχη της Δ.Α.Ο.Κ. για την έκταση της ζημιάς από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 22 και 23 Μαΐου είναι η εξής:

α) Η χαλαζόπτωση στις 22 Μαΐου ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και έπληξε μεγάλο μέρος του αγροκτήματος Κάτω Γραμματικού και τμήμα του αγροκτήματος Περαίας στην περιοχή της διασταύρωσης για Κάτω Γραμματικό επί της Εθνικής οδού Έδεσσας – Φλώρινας, ενώ, οι ζημιές που προξένησε στους καρπούς κερασιάς, ροδακινιάς και μηλιάς τους καθιστούν μη εμπορεύσιμους. Επίσης προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και σε εκτάσεις με χειμερινά σιτηρά.


β) Η χαλαζόπτωση η οποία σημειώθηκε στις 23 Μαΐου υπήρξε ακόμα σφοδρότερη από πλευρά έντασης, διάρκειας αλλά και έκτασης που κάλυψε. Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε από το αγρόκτημα Αγίου Αθανασίου του οποίου κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος, ενώ έπληξε και τμήμα του αγροκτήματος Ζέρβης, κατευθυνόμενη στη συνέχεια προς το αγρόκτημα Άρνισσας καλύπτοντας μεγάλη έκταση, καταλήγοντας στο αγρόκτημα Περαίας και κυρίως στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Η έκταση των ζημιών είναι ανυπολόγιστη καθώς οι περιοχές που έχουν πληγεί καλλιεργούνται αποκλειστικά με δενδρώδεις καλλιέργειες (Μήλα, Ροδάκινα, Κεράσια) και ο αριθμός των «χτυπημάτων» στους καρπούς είναι τόσο μεγάλος που τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών από τους αρμόδιους επόπτες του ΕΛΓΑ που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *