Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς το βάρος και τα προβλήματα μεταβολισμού επηρεάζουν την καρδιά

Μπορεί ορισμένοι παχύσαρκοι άνθρωποι να είναι μεταβολικά υγιείς, παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με τους επίσης μεταβολικά υγιείς που έχουν κανονικό βάρος.

Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη -η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα και με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα- που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενης έρευνας.

Η νέα μελέτη που συσχέτισε το βάρος και την μεταβολική υγεία με τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, δείχνει ότι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο εμφανίζουν επίσης όσοι είναι μεταβολικά υγιείς αλλά έχουν βάρος μικρότερο του κανονικού (είναι δηλαδή λιποβαρείς ή πολύ αδύνατοι), καθώς και όσοι έχουν μεν κανονικό βάρος, αλλά επίσης εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβήτη τύπου 2, υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερίνη) και υπέρταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ρίσι Καλεγιατσέτι του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology), ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 3,5 εκατομμυρίων ατόμων για την περίοδο 1995-2015.
Μεταξύ των επιστημόνων ήταν ο έλληνας ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Τουλής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Περίπου το 15% των ατόμων ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι χωρίς μεταβολικές διαταραχές.
Οι άνθρωποι αυτοί, που συνήθως ήσαν νεότεροι άνδρες καπνιστές, ήταν κατά μέσο όρο 49% πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, 96% πιθανότερο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια και 7% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλοαγγειακή νόσο (εγκεφαλικά κ.α.), σε σχέση με όσους ήσαν μεταβολικά υγιείς και είχαν κανονικό βάρος.

Από την άλλη, οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι έχουν μικρότερο κίνδυνο για περιφερική αρτηριακή νόσο.
Αλλά και οι μεταβολικά υγιείς αλλά λιποβαρείς άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί μια κατάσταση χωρίς κινδύνους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, συνεπώς οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι δεν μπορούν να θεωρούνται υγιείς.

Η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εμφανίζει αύξηση κατά τα τελευταία 40 χρόνια διεθνώς.
Κανονικό θεωρείται το βάρος, όταν ένας άνθρωπος έχει δείκτη μάζας σώματος (διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) 18,5 έως 25.
Οι έχοντες δείκτη κάτω του 18,5 είναι λιποβαρείς, μεταξύ 25 και 30 υπέρβαροι και άνω του 30 παχύσαρκοι. 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *