Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: Δίκαιη λύση στο Αιγαίο, απαίτηση για τη Θράκη και επίθεση για το Κυπριακό

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο ξεκαθαρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο «Βήμα», έπειτα από τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Επειτα από όσα είπε περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε λίγο διαφορετικά, σημειώνοντας ότι «Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη». Ομως, πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Αθήνα τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη και έκανε δύο φορές λόγο για «τουρκική μειονότητα», στη συνέντευξη, απαιτώντας αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο και τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός για το Κυπριακό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

«Οχι στην αφομοίωση των ''ομογενών''»

Την ίδια ώρα, η μειονοτική εφημερίδα «Millet» δημοσίευσε ολόκληρη την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, σε φορείς της μειονότητας, στην Κομοτηνή, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών σε ξενοδοχείο.

Σε αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης ομογενείς, σημείωσε ότι: «Είναι δικαίωμα σας να περιμένετε μια συμπεριφορά σύμφωνη με την Λωζάνη και με τα στάνταρ της Ε.Ε. Εσείς το να είστε άτομα που μιλάνε πολύ καλά τα τουρκικά, τα ελληνικά ή και ακόμη και άλλη γλώσσα με διεθνή εγκυρότητα και να διαφυλάττουν την πίστη, την ταυτότητα και τις παραδόσεις τους, είναι ένα κέρδος για την χώρα σας την Ελλάδα» και μίλησε ξανά για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης και στους διορισμούς των μουφτήδων.

«Είτε Τούρκοι, είτε Πομάκοι, είτε Ρομά, εμείς είμαστε ένα και είμαστε μαζί», τους είπε ακόμη. «Αυτό που ζητάμε είναι το εξής. Το κράτος της Ελλάδας να μην επιδιώκει να αφομοιώσει τους ομογενείς μας. Η ένταξη είναι άλλο, αλλά δεν πρέπει να επιδιώκεται η αφομοίωση. Διότι εμείς μέχρι σήμερα ποτέ δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο, από ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής. Αυτή είναι μεγάλη αδικία», ανέφερε στη συνέχεια.

Σημεία από τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στο «Βήμα» και τον δημοσιογράφο Αγγελο Αλ. Αθανασόπουλο:

Για τις συνομιλίες με Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλο

«Κατά τις επαφές μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα επιβεβαιώσαμε την βούληση μας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός. Ο υφιστάμενος όγκος εμπορίου δεν αντανακλά το δυναμικό μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο αυτόν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στόχο τον οποίο θέσαμε το 2013.

Είναι προφανές ότι έχουμε κάποιες διαφορές όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, κοινός μας σκοπός είναι να επιτύχουμε μία μόνιμη ειρήνη στην περιοχή και να αυξήσουμε την ευημερία όλων σε αυτήν».

Για το Αιγαίο

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη. Εκ φύσεως τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα.

Δίνουμε σημασία έτσι ώστε να γίνουν βήματα για την παρεμπόδιση κάποιων ενεργειών προκλητικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου τέτοια βήματα και ο θετικός λόγος θα συμβάλουν τόσο στο να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα όσο και στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι υφιστάμενοι δίαυλοι διαλόγου».

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται την Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει την Συνθήκη με ευαισθησία.

Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια».

Για το Κυπριακό

«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, οι θέσεις όλων των πλευρών εκφράστηκαν επανειλημμένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εικόνα δε που εμφανίζεται κάθε φορά είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος.

Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ''μειονότητας'' στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι.

Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».

Για τη Θράκη

«Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων.

Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεση τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων». 



απο το iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *