Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ για Σκοπιανό -Με ποιους φλερτάρει ο Τσίπρας

Στο πολιτικό συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός εταίρος και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών του «πιέζονται» -και άρα πολύ δύσκολα θα δώσουν θετική ψήφο σε μια συμφωνία για τα Σκόπια- καταλήγουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει κατά πληροφορίες του iefimerida από την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Μια συνάντηση στην οποία, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι... διαφωνούν!

Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ κι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός –παρά τις αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ αλλά και τη στάση της ΝΔ- έχει καταστήσει σαφές ότι θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι του και με «πατριωτική ευθύνη» θα επιδιώξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Σκοπιανό.Εντωμεταξύ, ο κυβερνητικός εταίρος του, συγκαλεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Αν τελικά δεν υποχωρήσουν από τις θέσεις τους οι ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία από τη Βουλή.

Αλλωστε, οι υπόλοιπες συνομιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τους αρχηγούς, τον βοήθησαν περισσότερο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις των μικρότερων κομμάτων, αλλά και στο να... πιάσει κλίμα. Καθόλου τυχαία ,άλλωστε, συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν ότι μπορεί να οδηγηθούν σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή, διαχωρίζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας από αυτή του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.

Η άφιξη Νίμιτς και τα νέα δεδομένα

Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα αναμένονται σημαντικές συναντήσεις για το Σκοπιανό, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται Αθήνα (αύριο Τρίτη) και Σκόπια. Μάλιστα ο κ.Νίμιτς σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» έκανε λόγο για δυναμική λύση που δεν πρέπει να χαθεί. Παράλληλα κάλεσε και τις δύο πλευρές σε ρεαλισμό και συμβιβασμούς.

Γιατί το Μαξίμου καίγεται για λύση

Κοινή πεποίθηση στους κόλπους του Μαξίμου είναι ότι λύνοντας το συγκεκρίμενο εθνικό θέμα, ο κ. Τσίπρας συσπειρώνει όλη την προοδευτική πλειοψηφία και τα προοδευτικά τμήματα της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα υπάρχει η πεποίθηση στο Μαξίμου, ότι έτσι, ο κ. Τσίπρας αποδομεί –όπως λένε- το μεταρρυθμιστικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ταλαντεύεται διαρκώς και αλλάζει θέσεις κάθε μέρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «σύρεται από την ακροδεξιά και ότι είναι άτολμος και μικρού βεληνεκούς ηγέτης», σε μια στιγμή μάλιστα που -κατά τους ίδιους- ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί ενωτικός, προτάσσοντας την οικοδόμηση εθνικής γραμμής.

Πιέζει ο χρόνος

Επί της ουσίας όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος, και στην κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς για να καταλήξουν ως προς το τι και αν θα μπορέσουν τελικώς να κάνουν στην πράξη. Απώτερος χρονικός ορίζοντας πάντως, τίθεται ο Μάρτιος.

Και αυτό γιατί εκείνο το διάστημα θα έχουν ξεκινήσει και οι συζήτησεις που αφορούν στην έξοδο από το Πρόγραμμα, ενώ δεν θα είναι προς το συμφέρον του Μαξίμου να σέρνεται ένα θέμα -άλυτο- προκαλώντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολιτική φθορά.

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *