Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ερευνα: Η βιταμίνη D και το ασβέστιο δεν αποτρέπουν τα κατάγματα στους ηλικιωμένους

Η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καταγμάτων των οστών στους μεσήλικες και ηλικιωμένους, όμως μια νέα μεγάλη κινεζική μελέτη δείχνει ότι στην πραγματικότητα ο κίνδυνος δεν μειώνεται.

Οι κινέζοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία από 33 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) κλινικές δοκιμές, οι οποίες αφορούσαν 51.145 ανθρώπους συνολικά άνω των 50 ετών.

Ορισμένες από τις μελέτες συσχέτιζαν ξεχωριστά τη χρήση της βιταμίνης D και του ασβεστίου με τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, ενώ άλλες από κοινού. Οι ασθενείς των μελετών είχαν παρακολουθηθεί επί τρεις μήνες έως επτά χρόνια ανάλογα με την έρευνα.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στη λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου με τη συχνότητα των κάθε είδους καταγμάτων.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τα ευρήματα αυτά δεν συνηγορούν υπέρ της τακτικής χρήσης αυτών των συμπληρωμάτων στους ηλικιωμένους».

 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *