Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το Εργαστηριακό Κέντρο – ΕΠΑΛ Έδεσσας στα Σχολεία Ευεξίας του Κόσμου

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το ΕΚ-ΕΠΑΛ Έδεσσας, με αιχμή του Δόρατος τον Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, είναι πια μέλος ενός Παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων, της ESCOT-EUROPE, των Σχολείων Ευεξίας.

Τι είναι όμως το Σχολείο Ευεξίας;

«Σχολείο Wellness»

“Σχολείο Ευεξίας” είναι αυτό που ενδιαφέρεται για την ψυχο-σωματική ανάπτυξη των μαθητών του και προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτικές νεολαίας με στόχο την οικοδόμηση νοοτροπίας διατήρησης και βελτίωσης την υγεία τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, μέσα από κατάλληλες επιλογές.

Στις επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνεται η αποφυγή υιοθέτησης συνηθειών ιδιαίτερα επιβλαβών για την υγεία, όπως η καθιστική ζωή, η λανθασμένη διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κ.λπ. Το σχολείο που είναι ευαίσθητο σε αυτά τα ζητήματα, που επιδιώκει να εφαρμόσει πρακτικές αντιμετώπισης των ανθυγιεινών συνηθειών, προσφέρει κοινωνική υπηρεσία ιδιαίτερης σημασίας, αφού το κόστος της ανθυγιεινής ζωής είναι τεράστιο, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την δημόσια υγεία και την υγειονομική περίθαλψη και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο οργανισμός E.S.C.O.T. (European Scientific Committee on Thermalism) - ΕΥΡΩΠΗ θεωρεί το σχολείο ως το πρώτο ιδιαίτερα σημαντικό φυλάκιο των τοπικών κοινωνιών, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να υιοθετούν συνειδητά έναν υγιεινό τρόπο ζωής και, κατά συνέπεια, να τον διατηρούν σε όλη τους την ζωή.

Το σχέδιο δράσης «Υγιεινός Τρόπος Ζωής» του E.S.C.O.T. - EUROPE που δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να δράσουν θετικά στην ψυχο-σωματική τους υγεία, να χτίσουν υγιή νοοτροπία, να είναι προσεκτικοί και να αποκτήσουν επίγνωση των επιλογών και των συνεπειών τους στην πάροδο του χρόνου, εμποδίζοντας την εγκαθίδρυση υποστρώματος που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών. Το σχολείο που συμμετέχει σε αυτό το έργο αποκτά τον τίτλο της «Σχολείου Wellness».

Οι μαθητές του Τομέα Υγείας Πρόνοιας Ευεξίας, από την επόμενη σχολική χρονιά, σε συνεργασία με άλλους Τομείς του Σχολείου και φορείς της πόλης θα συμμετάσχουν στην 1η Παγκόσμια Εκστρατεία Προτωγενούς Πρόληψης (1st World Campaign of Primary Prevention) του οργανισμού E.S.C.O.T. - EUROPE και θα ξεκινήσουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή μας με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και τη διερεύνηση της επίδρασης ανθρωπομετρικών και λειτουργικών παραμέτρων, π.χ. η παχυσαρκία και το κάπνισμα, που σηματοδοτούν τον κίνδυνο ανάπτυξης παθολογικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση, τα οποία σχετίζονται ισχυρά με τον τρόπο ζωής που υιοθετείται από την παιδική και εφηβική ηλικία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *