Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Βασιλική Ζιάμπρα: "Δημιουργία Ενεργειακών Σχολείων στην Αλμωπία"

Στα πλαίσια του εκλογικού προγράμματος του συνδυασμού μας 'Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ” στον άξονα για την Παιδεία, υπάρχει μέριμνα ώστε να προχωρήσουμε σε δημιουργία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ κάτι που σήμερα γίνεται σε όλη την Ε.Ε. σε μεγάλο βαθμό.Το άρθρο αυτό δίνει μία πρώτη εικόνα για διαβούλευση και σκέψη επάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Είναι η μορφή ενέργειας με ελάχιστους έως μηδενικούς αέριους ή στερεούς και υγρούς ρύπους. Τέτοιας μορφής ενέργεια είναι:

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
(αιολική, ηλιακή (φωτοβολταικά), Υδροηλεκτρικά)

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοηλεκτρικά συστήματα με ταυτόχρονη την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των εκπομπών αερίων ρύπων είναι επιτακτικά το ζητούμενο στην σύγχρονη περιβαντολογική τεχνολογία.

Οι ρυπαντές του αέρα που γεννιούνται από τα θερμοηλεκτρικά συστήματα είναι το SO2, Nox, CO2, CO, το όζον (Ο3) και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Τα παραγόμενα σωματίδια έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου.

Παρακάτω παραθέτουμε έναν πίνακα για να κατανοηθεί καλλίτερα η συγκριτική επίδραση των παραγόμενων ρύπων από τις διάφορες μορφές ενέργειας σε γραμμάρια/KWH.



από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει σαφέστατη εικόνα για τους αέριους ρύπους και την ευθύνη των ρυπαντών..

Το είδος της πράσινης ενέργειας που ενδείκνυται για την χώρα μας είναι η ηλιακή ενέργεια και τα ηλιακά συστήματα (φωτοβολταϊκά), καθώς ο χρόνος ηλιοφάνειας είναι μεγάλος καθ όλη την διάρκεια του έτους .

Από το σύνολο των ηλιακών συστημάτων τα οποία είναι:

εστιακής γραμμής,

κεντρικού δέκτη

πιάτου εστιακού σημείου,

φωτοβολταϊκά συστήματα,

παθητικά ηλιακά συστήματα,

το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα άλλα και τα λιγότερα προβλήματα.


ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ


Με τον Ν. 4602/2019 μετά από οδηγία της Ε.Ε. , επιβάλλεται στην τοπική αυτοδιοίκηση ά και ΄β βαθμού να ελαχιστοποιήσει έως να μηδενίσει τις ενεργειακές απώλειες στα Δημόσια κτήρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κτήρια νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών και βρεφοκομείων, νηπιαγωγείων, δημαρχεία και κάθε μορφής δημόσια κτήρια πρέπει να βρούνε τρόπους ώστε οι ενεργειακές απώλειες να είναι μηδενικές .Αυτό προϋποθέτει απ ευθείας την χρήση πράσινης ενέργειας διότι κάθε άλλη μορφή ενέργειας έχει απώλειες όχι μόνον κατανάλωσης αλλά και μεταφοράς της. Για παράδειγμα, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση λιγνίτη έχει σημαντικότατες απώλειες από την θέση παραγωγής έως την θέση κατανάλωσης λόγω τριβής κατά την μεταφορά, καθώς επίσης υπάρχουν και απώλειες με τον συντελεστή απόδοσης κάθε μηχανήματος κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.Οι απώλειες αυτές ξεπερνάνε το 150% της αρχικής παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας..

Με την χρήση των ηλιακών συστημάτων , οι απώλειες λόγω μεταφοράς είναι σχεδόν μηδενικές, καθώς μπορεί η παραγόμενη ενέργεια να μπει κατ ευθείαν στην κατανάλωση.

Τα δημόσια σχολεία είναι ένα πεδίο αναφοράς στο οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί η παραγωγή ενέργειας με ηλιακά συστήματα . Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει την καταναλούμενη από το συμβατικό δίκτυο της ΔΕΗ για φωτισμό και ψύξη, και για ζεστό νερό. Επίσης για θέρμανση μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο , με την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας αντί για θερμαντικά σώματα νερού. Ενεργειακά η λειτουργία του κάθε σχολείου θα είναι αυτόνομη και με μηδενικό κόστος.

Η χρηματοδότηση των ενεργειακών παρεμβάσεων με ηλιακά συστήματα μπορεί να γίνει με πόρους της Ε.Ε. Μέσα από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων σε ενεργειακά σχολικά κτήρια που κατά κόρον δημιουργούνται και λειτουργούν στις χώρες της Ε.Ε.

Βασιλική Ζιάμπρα
υπ. Δημοτική Σύμβουλος "Αλμωπία Ψηλά"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *